Werkgevers cao-overleg Hoveniers: gematigde loonstijging

De onderhandelingen over een nieuwe cao Hoveniers zijn begonnen. Zowel werkgevers, via de VHG, als CNV Vakmensen hebben de voorstellen aan elkaar toegelicht. Tegenover onze looneis van 10% stellen werkgevers voor de lonen gematigd te laten stijgen. Het lijken dus stevige onderhandelingen te worden. Op 15 mei staat de tweede onderhandelingsronde gepland.

Op woensdag 26 april zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao Hoveniers gestart. De huidige cao loop op 30 juni 2023 af en per 1 juli moet er dus een nieuwe komen. Daarover wordt de komende maanden onderhandeld. CNV Vakmensen heeft haar voorstellenbrief ingediend, met als belangrijkste voorstellen:

  • 10% loonsverhoging;
  • Verbeteren van het imago van de sector;
  • Verbeteren regeling om gezond je pensioen te kunnen halen;
  • Verhoging reiskostenvergoeding;
  • Een klimaatbudget voor elke werknemer om zijn/haar huis duurzamer te maken.

De complete voorstellenbrief kun je vinden in de bijlage. Tijdens de eerste onderhandelingsronde heeft CNV Vakmensen deze voorstellen toegelicht.

Voorstellen werkgevers

Ook werkgevers hebben via de VHG hun voorstellen voor de nieuwe cao aan ons gedaan. Belangrijkste daaruit zijn:

  • Gematigde loonstijging;
  • Verlenging opzegtermijn bij langere dienstverbanden;
  • Onderzoeken mogelijkheid om seniorenregeling uit te breiden;
  • Meer faciliteiten voor praktijkleren en stagiaires;
  • Normale bedrijfstijd laten beginnen om 5.00 uur i.p.v. om 6.00 uur;
  • Invoering van een wachtdag (eerste dag geen loonbetaling) bij ziekte.

Ook de complete voorstellenbrief van werkgevers kun je vinden in de bijlage. Werkgevers hebben hun voorstellen ook aan ons toegelicht tijdens de eerste onderhandelingsronde.

Stevige onderhandelingen

Als we de voorstellen van werkgevers naast onze voorstellen zetten zitten daar best grote verschillen tussen. Daarnaast doen werkgevers een aantal voorstellen waar wij grote moeite mee hebben (opzegtermijn, verlengen bedrijfstijd, wachtdag bij ziekte). De verhoudingen zijn goed tussen de onderhandelaars en ook het overleg op 26 april was constructief, maar gezien deze grote verschillen lijken het stevige onderhandelingen te worden. Het is dus belangrijk dat jij en je collega’s weten wat er speelt op de onderhandelingstafel en ook aangeeft wat je ervan vindt. Stuur daarom deze nieuwsbrief door naar je collega’s en stuur je reacties naar j.warnaar@cnvvakmensen.nl .

Volg de onderhandelingen op de voet: word lid van de WhatsApp groep

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon de link gebruiken of de QR-code scannen met de camera van je telefoon. Deze gegevens tref je in de bijlage. Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Hoveniers, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt alleen een account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Hoveniers kun je vinden op jouw cao-pagina

CNV Vakmensen doet dit samen met jou!

CNV Vakmensen is een vereniging waar werknemers lid van kunnen worden die samen hun situatie (in dit geval de Hovenierssector) willen verbeteren. Die vereniging heeft een onderhandelaar aangesteld die namens die werknemers gaat onderhandelen, maar dit kan die onderhandelaar niet alleen. Die heeft daarbij de hulp, kennis en ervaring nodig van werknemers die in de Hovenierssector werken. Zij weten immers precies hoe het in hun bedrijven gaat en kunnen goed inschatten wat nieuwe afspraken voor gevolgen hebben in hun bedrijf. We hebben een groepje actieve leden van diverse bedrijven die de onderhandelaar ondersteunen, maar zouden meer ondersteuning kunnen gebruiken. Als het jou leuk lijkt om nauwer bij de de cao-onderhandelingen betrokken te zijn, dan horen we dat graag van je. Bel me dan of stuur me een e-mail.

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). We zijn ook te volgen op Instagram via CNVGroen.

Downloads