Verbeterd loonbod werkgevers Hoveniers nog steeds teleurstellend

Werkgevers in de Hoveniersbranche hebben een verbeterd loonbod gedaan van 6% voor een cao van een jaar. Ondanks het feit dat het een verbeterd bod is, is het loonbod nog steeds teleurstellend. Werkgever moeten terug naar hun achterban, omdat ze hadden afgesproken niet hoger te gaan dan 6% en dit loonbod voor vakbonden onvoldoende is.

Op maandag 19 juni heeft de vierde onderhandelingsronde van de cao Hoveniers plaatsgevonden. We hadden een hele dag uitgetrokken voor de onderhandelingen met eventueel een uitloop naar de avond, maar zover kwam het niet. Halverwege de middag kwamen werkgevers tot de conclusie dat hun verbeterde loonbod van 6% (3% per 1 september 2023 en 3% per 1 januari 2024) voor de periode van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 onvoldoende was om tot een resultaat te komen, maar ook dat ze aan de grenzen zaten van wat ze met de werkgeversachterban aan ruimte hadden afgesproken. We kwamen er dus niet uit. Daarnaast hebben we nog een inhoudelijke discussie over de consignatie, met name voor gladheidsbestrijding. Mensen moeten rekening houden met het feit dat ze mogelijk moeten werken, maar krijgen pas vergoeding als het 2 dagen van tevoren wordt afgeroepen. Dat vinden we niet terecht. Werkgevers gaan terug naar hun achterban om te kijken of ze tot een beter bod kunnen komen dan die 6% en op de consignatieregeling. Het is maar de vraag of dat nog voor de zomer gaat lukken.

Op veel andere punten wel overeenstemming

Er is pas overeenstemming over alle afspraken als we een totaalakkoord hebben, dus tot die tijd is nog niets definitiefs, maar over een aantal belangrijke punten lijken we het wel eens te kunnen worden:

  • Reiskostenvergoeding: staffel uit de cao. Vergoeding op basis van €0,21 per kilometer en per 1 januari 2024 op basis van €0,22 per kilometer met een maximum van €5 per dag;
  • Opzegtermijn: opzegtermijn naar 2 maanden als je langer dan 10 jaar in dienst bent;
  • Meer scholingsvormen subsidiëren;
  • Onwerkbaar weer: als je na overleg met je werkgevers/leidinggevende naar je werk komt en er toch niet gewerkt wordt, krijg je minimaal 3 uur betaald;
  • Voor 1 januari 2024 een bindend advies om te komen tot een verbetering van de seniorenregeling en/of een verlenging van de RVU-regeling en/of een langdurige verlofspaarregeling;
  • Overwerk in de middag van de zesde dag wordt toegestaan, maar er mag per jaar niet meer dan 100 uur worden overgewerkt;
  • Vervroegen van de normale arbeidstijd naar 5.00 uur, wachtdag bij ziekte en spreiding van de vakantietoeslag zijn van tafel.

Maar dit wordt pas definitief als de hele cao akkoord is. En gezien de hoge inflatie over de vorige cao-periode (ongeveer 13%) en de cao-verhoging van totaal 8% in diezelfde periode hebben we nog wat in te halen. Daarnaast moet de inflatie van het komende jaar worden gecompenseerd (officieel geschat op 3%, wat nog maar moet blijken) en werknemers mogen er ook wat koopkracht op vooruit gaan. In de laatste onderhandelingsronde hebben we onze loonvraag aangepast van 10% naar 5% per 1 juli 2023 en een structurele verhoging van alle lonen en schalen met €125 per 1 januari 2024. Dit komt in de praktijk neer op een verhoging van ruim 10% voor de lagere salarissen en ongeveer 8,5% voor de hogere salarissen.

Verbeterd bod mede dankzij petitie

We willen jullie bedanken voor het invullen van de petitie. Een kleine 1.500 hoveniers hebben de petitie ingevuld, waarvan 96% heeft aangegeven dat een loonsverhoging van 4% echt te laag was. Dit heeft ons natuurlijk geholpen in de onderhandelingen. Dank dat velen van jullie de petitie hebben ingevuld en doorgestuurd naar jullie collega’s! Laten we elkaar blijven steunen en iedereen blijven betrekken bij deze cao-onderhandelingen.

Leden beslissen

CNV Vakmensen onderhandelt namens haar leden over een nieuwe cao Hoveniers. Maar uiteindelijk beslissen niet wij of de cao tot stand komt, maar de leden van CNV Vakmensen, want we zijn een vereniging waarbij de leden beslissen. We gaan dus zien waar werkgevers mee terug komen en dat leggen we uiteindelijk aan de leden voor. Ben je nog geen lid of is je collega nog geen lid en wil je straks meestemmen over die nieuwe cao, dan kun je/kunnen ze nu tot 1 juli 2023 nog lid worden voor €20,23 voor in totaal een half jaar. Dan houden we je op de hoogte en kun je meestemmen over die nieuwe cao. Meer informatie hierover kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/

Blijf goed op de hoogte via de WhatsApp-groep

Het is belangrijk dat we je snel op de hoogte kunnen stellen van wat daar gebeurt. Dit kan door lid te worden van de WhatsApp-groep. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon deze link gebruiken. Meer informatie over de cao Hoveniers kun je vinden op jouw cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/hoveniers .

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ).

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error