Voorstellen cao-overleg Glastuinbouw bekend

Donderdag 9 december 2021 gaat opnieuw geprobeerd worden om tot een cao Glastuinbouw te komen. Aangezien deze cao er al bijna 2 jaar niet meer is, zijn dit bijzondere onderhandelingen. Inmiddels zijn de voorstellen uitgewisseld en die worden 9 februari toegelicht.

Voorstellen werkgevers


Werkgevers willen de cao (1) korter en bondiger maken, (2) begrijpelijker, eenduidig en leesbaard, (3) toetsbaar en controleerbaar en (4) flexibel, passend bij de huidige tijd en ondersteunend. Daarom willen ze een aantal redactionele aanpassingen maar doen ze ook een aantal inhoudelijke voorstellen. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Een vereenvoudigd toeslagenmodel waarbij zonder toeslag wordt gewerkt op maandag tot en met vrijdag van 5.00 tot 20.00 uur en op zaterdag tussen 5.00 en 15.00 uur. Daarbuiten hebben al uren dezelfde toeslag van 50%, inclusief de zondag;
  • Uitkering bij arbeidsongeschiktheid verlagen na 6 maanden naar 85% en vervolgen vanaf het tweede ziektejaar naar 77,5%;
  • Minder restricties binnen het jaarurenmodel (JUM);
  • Verjaring wettelijke vakantiedagen terugbrengen van 5 naar 2 jaar;
  • Loonsverhoging van in totaal 4% over 3 jaar tot 1 januari 2023;
  • Afschaffing verzekering voor 3e WW-jaar bij werkloosheid (PAWW).
Dit zijn best een paar ingrijpende voorstellen, maar we willen eerst de toelichting afwachten, voordat we er inhoudelijk op reageren.

Voorstellen vakbonden


CNV Vakmensen wil zo snel mogelijk alsnog tot een cao komen en wil daarbij zoveel mogelijk uitgaan van het resultaat dat in november 2020 was bereikt, maar uiteindelijk niet tot een cao heeft geleid. Aanvullend op dat resultaat hebben wij nog de volgende voorstellen gedaan:
  1. Verlenging van de verzekering voor het 3e WW-jaar bij werkloosheid (PAWW);
  2. Een collectieve RVU-regeling voor de medewerkers in de zware beroepen, zodat zij gezond hun pensioen kunnen halen;
  3. Het afschaffen van loongebouw A en iedereen indelen in loongebouw B, waarbij niemand er in loon op achteruit gaat.
  4. Een loonvraag van 4% per jaar;
  5. De minimumloonbetaling uit de cao naar 14 euro bruto per uur brengen;
  6. Reiskostenvergoeding aanpassen naar € 0,23 per kilometer voor alle afstanden die werknemer feitelijk van de werkplek af woont;
  7. Internationale solidariteit: ondersteuning van vakbondswerk in het buitenland.

Ook wij zullen onze voorstellen toelichten en daarna hopen we snel alsnog tot een cao te komen.

Cao-onderhandelingen van dichterbij volgen?


Als je de cao-onderhandelingen van dichterbij wil volgen, kun je je aanmelden voor de Whatsapp-groep van CNV Vakmensen. Klik daarvoor op deze link of ga naar de bijlage waar je een QR-code aantreft om je voor de Whatsapp-groep te kunnen aanmelden. Kaderlid Rick van Rijn en onderhandelaar Jeroen Warnaar zullen je dan direct op de hoogte houden van de voortgang in de onderhandelingen.

Meepraten over jouw cao?

Als je nog vragen of ideeën hebt dan kun je die kwijt op de cao pagina of kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over dit cao-traject en over CNV Vakmensen kun je vinden op de cao-pagina www.cnvvakmensen.nl .

Downloads