Te mager loonbod werkgevers cao Glastuinbouw

Het overleg tussen werkgevers in de Glastuinbouw en CNV Vakmensen over een nieuwe cao vanaf 1 januari 2023 is van start gegaan. Heel veel heeft het echter nog niet opgeleverd. Werkgevers hebben een dusdanig mager loonbod gedaan, dat we het niet serieus kunnen nemen en dat we deze niet naar buiten brengen.

Op woensdag 16 december heeft het eerste overleg plaatsgevonden over de cao Glastuinbouw vanaf 1 januari 2023. Zowel CNV Vakmensen als de andere bij het cao-overleg betrokken partijen hebben hun voorstellen toegelicht. Duidelijk is in ieder geval dat CNV Vakmensen in verband met de stijging van de energiekosten en de stijging van de kostprijs van levensmiddelen en andere producten een aanzienlijke loonsverhoging wil naast de wettelijk verhoging van 10,15% die geldt voor medewerkers die het minimumloon krijgen. Natuurlijk hebben we daarbij begrip voor het feit dat de Glastuinbouw in een moeilijke situatie verkeert met de hoge energieprijzen. In verband daarmee hebben we ook de voorstellenbrief beperkt en vragen we niet een compensatie voor de gehele inflatie, ook omdat we vinden dat de overheid daar mede een taak in heeft om die te compenseren. Maar ook werknemers hebben te maken met hoge kostenstijgingen.

Erg mager loonbod

In de voorstellenbrief hadden werkgevers nog geen loonbod gedaan. Tijdens de eerste onderhandelingsronde kwam er wel een loonbod op tafel, maar dat bod is in het licht van de huidige inflatie zo laag dat we dat niet serieus kunnen nemen en besloten hebben dat niet naar buiten te brengen. Verder zijn aan beide kanten wat kleine stapjes in elkaars richting gezet, is duidelijk geworden dat we het over bepaalde onderwerpen nog niet eens zijn en heeft CNV Vakmensen besloten haar voorstel om 5 mei tot een vrije dag te maken in te trekken. Reden hiervoor is dat ons gebleken is dat deze vrije dag juist in 2009/2010 is afgeschaft en gecompenseerd in het aantal vrije dagen, omdat er al veel vrije dagen zijn in deze drukke periode voor de glastuinbouw.

15 december verder

We hebben werkgevers gevraagd nog eens goed na te denken over het loonbod die recht doet aan de hoge inflatie en de waardering die werknemers in de Glastuinbouw verdienen. Werkgevers hebben ons ook gevraagd nog eens naar de loonvraag te kijken. Op donderdag 15 december staat het volgende overleg gepland met kort daarna op 19 december het derde overleg. We hopen dat er dan een redelijker loonbod op tafel komt en we alsnog kunnen gaan komen tot een nieuwe cao.

CNV Vakmensen heeft jouw hulp nodig!

CNV Vakmensen heeft kennis en ervaring nodig van werknemers die in de Glastuinbouw werken. Zij weten immers precies hoe het in hun bedrijven gaat en kunnen goed inschatten wat nieuwe afspraken voor gevolgen hebben in hun bedrijf. Als het jou leuk lijkt om nauwer bij de cao-onderhandelingen betrokken te zijn, dan horen we dat graag van je. Bel me dan of stuur me een mail.

Onderhandelingen op de voet volgen

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon de link gebruiken of de QR-code scannen met de camera van je telefoon. Deze gegevens tref je in de bijlage.

Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Glastuinbouw, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt alleen een account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Glastuinbouw kun je vinden op de cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/glastuinbouw

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). We zijn ook te volgen op Twitter en Instagram via CNVGroen.

Downloads

Heb jij een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error