Update cao Bos en Natuur, stapje voor stapje richting de eindstreep

Jullie geduld wordt nog even op de proef gesteld. Ook de 7e cao ronde op 6 juli 2021 heeft nog geen witte rook opgeleverd voor een nieuwe cao. We zijn wel iets positiever gestemd. We zijn goed in gesprek met werkgevers. Aan beide kanten worden stappen en stapjes gezet. We hebben er op zich nu enig vertrouwen in dat er uiteindelijk een goed resultaat kan komen.

Positieve punten:  

  • We gaan als cao partijen gezamenlijk onderzoek doen naar duurzame inzetbaarheid in de Bos en Natuur met ondersteuning door een professioneel bureau. Deze sectoranalyse zal ons helpen te bepalen wat nodig is om duurzame inzetbaarheid voor de werknemers te bevorderen.  
  • We gaan gezamenlijk onderzoek doen naar verschillen tussen lagere en hogere loonschalen in de verschillende loongebouwen van de cao Bos en Natuur. Zo krijgen cao partijen goed inzicht of er sprake is van scheefgroei in de loongebouwen en of er voor iedereen sprake is van een goed uurloon.  
  • De jeugdlonen in de bosbouw worden definitief afgeschaft.
  • Werkgevers hebben verslechteringen ingetrokken zoals afschaffen van onregelmatigheidstoeslagen.
Negatief punt is vooral het verschil in standpunten wat betreft het loon.

Wij hebben als vakbonden als laatste bod aangegeven dat wij minimaal willen:
  • per 1 januari 2022 – 2,5%, per 1 januari 2023 – 2,5 %
Werkgevers blijven daar echter helaas onder met hun laatste bod:
  • per 1 januari 2022 - 2 %, per 1 januari 2023 – 2 %
Dat verschil is voor ons te groot. Wij willen niet onder ons laatste bod. We hebben daarom werkgevers dringend verzocht om binnen eigen geledingen meer ruimte te krijgen zodat ze ons loonbod kunnen accepteren.

Verder zijn er nog wat onduidelijkheden wat betreft tekstuele voorstellen van werkgevers. Daar moeten we ook nog verder over praten.

Er is dus een 8e ronde nodig. Niet snelheid, maar zorgvuldigheid staat voorop. De zomerperiode breekt nu aan. Er wordt geprobeerd om de 8e ronde nog voor de zomervakanties te laten plaatsvinden. Er zitten veel vertegenwoordigers van de werkgeversverenigingen en vakbonden aan tafel. Die hebben niet gelijktijdig vakantie. Na alle vakanties kunnen we weer vanaf september verder.

We houden jullie op de hoogte. En natuurlijk fijne vakantie voor degenen die vakantie (gaan) vieren.

Namens de delegaties,

Rick Pellis                                                                 Marjolein Dubbelaar
Bestuurder CNV Vakmensen                                    Bestuurder FNV Agrarisch Groen
rick.pellis@cnvvakmensen.nl                                   agarischgroen@fnv.nl