Alles wat je moeten weten over ploegendiensten

Werk je in ploegendienst? Dan werk je op verschillende tijden. Misschien houd je van de afwisseling en flexibiliteit. Of vind je het juist vervelend dat je vaak moet werken als je vrienden vrij zijn. In de Arbeidstijdenwet staan regels over het werken in ploegendiensten.

De verschillende vormen van ploegendiensten

Werken in een ploegendienst betekent dat je werkt op tijden die wisselen. Maar wel volgens een vast rooster per week of per maand. Vaak heb je recht op extra toeslagen. Er zijn meerdere soorten ploegendiensten: twee-, drie-, vier- en vijfploegendiensten. Een korte uitleg.

Tweeploegendienst in het kort

In een tweeploegendienst werkt de ene ploeg vaak van ‘s ochtends tot halverwege de middag, en de andere ploeg van ’s middags tot laat in de avond. De begintijd van de vroege dienst is meestal tussen 6.00 en 7.00 uur. Een late dienst eindigt vaak tussen 19.00 en 24.00 uur.

Drieploegendienst in het kort

Drieploegendiensten hebben een vroege ploeg, late ploeg en een nachtploeg. De diensten kunnen op 2 manieren wisselen. De ene week werk je vroeg, de week erop laat. De week daarna heb je een nachtdienst. Dit noemen we een voorwaarts roterend rooster. Je werkgever mag ook een achterwaarts roterend rooster gebruiken. Dan is de volgorde: nacht, laat, vroeg.

Vierploegendienst in het kort

Vierploegenroosters zijn vooral geschikt voor bedrijven die niet de hele dag producten maken. Oftewel: op bepaalde delen van de dag ligt de productie om wat voor reden dan ook stil. Vaak zijn die bedrijven op zondag gesloten. Dit soort werkgevers werken met snel wisselende roosters, verspreid over de hele dag en nacht.

Vijfploegendienst in het kort

Vijfploegendiensten werken met roosters van maandag tot en met zondag. Zowel vroeg, laat als in de nacht. Dan zijn er dus altijd mensen aan het werk. Dit komt vaak voor in grote productiebedrijven. Een voorbeeld van een rooster is bijvoorbeeld 2-2-2: 2 vroege diensten, 2 late diensten en 2 nachtdiensten. Vervolgens 4 dagen vrij.

Arbeidstijdenwet en ploegendienst

In wat voor ploegendienst je ook werkt, je werkgever moet zich natuurlijk houden aan afspraken. Bijvoorbeeld dat je in een periode van 16 weken maximaal 36 nachtdiensten mag draaien. Dit soort afspraken staan in de arbeidstijdenwet of cao van je werkgever.

Fysieke en sociale aspecten van werken in een ploegendienst

Sommige mensen vinden werken in een ploegendienst fijn. Het geeft vrijheid en flexibiliteit. Maar het kan belastend zijn voor de gezondheid, door een afwisselend dag- en nachtritme. Of kan het lastig zijn je werk te combineren met je gezinsleven. Daarom maken wij ons hard voor goede afspraken tijdens cao-onderhandelingen.

De OR en ploegendiensten

Besluiten over ploegendiensten zijn instemmingsplichtig. Dat betekent dat de ondernemingsraad van je werkgever eerst toestemming moet geven voor het invoeren, wijzigen of intrekken van een nieuw systeem voor ploegendiensten. Alleen als er in de cao afspraken over ploegendiensten staan, is dit instemmingsrecht niet van toepassing.

Ploegentoeslag

Werk je een ploegendienst? Dan ontvang je vaak een ploegentoeslag. Dit is een extra vergoeding die bovenop het standaard salaris komt voor werknemers die in ploegendienst werken. Afspraken hierover zijn vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Deze toeslag staat ook bekend als onregelmatigheidstoeslag (ORT) of toeslag voor onregelmatige diensten (TOD). Bij een toeslag voor een vijfploegendienst is er vaak ook sprake van bijkomende hersteltijd ter compensatie.

Problemen met een ploegendienst

Heb je het idee dat je werkgever zich niet aan de afspraken houdt? Neem contact op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict