Alles over de Arbeidstijdenwet: hoeveel je per dag en week mag werken

In de Arbeidstijdenwet staan regels over je werktijden, rusttijden, pauzes en nachtdiensten. De wet beschermt je veiligheid en gezondheid en maakt het je mogelijk om werk en privé te combineren.

Over arbeidstijden

Onder arbeidstijd vallen de uren die je werkt in opdracht van je werkgever. Dat is inclusief het volgen van een verplichte cursus of opleiding, in opdracht van je werkgever. De uren die je per week of jaar werkt, heet de arbeidsduur. In de Arbeidstijdenwet staat exact omschreven hoe lang je mag werken en wanneer je recht hebt op pauze en rust.

Wat er precies in de Arbeidstijdenwet staat

In de Arbeidstijdenwet staan regels over het aantal uur dat je per dag en week mag werken en hoeveel pauze en rusttijd je moet nemen. Alleen over nachtdienst mag je werkgever, in enkele gevallen, andere afspraken maken dan in de wet, binnen bepaalde grenzen. In de Arbeidstijdenwet staat bijvoorbeeld dat je niet meer dan 10 uur mag werken. En dat je maximaal 7 nachtdiensten achter elkaar mag draaien. Dit aantal mag worden verhoogd naar 8, als dit in je cao is afgesproken. Afwijkende afspraken over nachtdienst vind je dus terug in je cao.

Aantal uren werken

In de Arbeidstijdenwet zijn de volgende regels opgenomen:

  • Je mag maximaal 12 uur per dag en niet meer dan 60 uur per week werken. Ben je 16 of 17 jaar, dan gaat het om gemiddeld 40 uur per week.
  • Je mag niet elk week 12 uur per week (het maximaal aantal uren) werken. Over een periode van vier weken mag je gemiddeld 55 uur per week werken. Over een periode van zestien weken maximaal 48 uur gemiddeld.

Recht op pauze

Voor je pauzes gelden de volgende regels:

  • Als je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier.
  • Als je langer dan 10 uur werkt, heb je recht op 45 minuten pauze. De pauze mag je splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
  • Staan er in je cao of bedrijfsreglement andere afspraken over pauzes? Dan mag er in die cao van de wet worden afgeweken. Maar geldt nog steeds: minimaal 1 pauze van 15 minuten na 5,5 uur werken.

Werken zonder pauze

Het is toegestaan om te werken zonder pauze, als door de aard van je werk het niet mogelijk is om te pauzeren. Overigens moet dit wel in je cao of bedrijfsreglement staan. Of je werkgever moet hierover schriftelijke afspraken met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hebben gemaakt.

Recht op rusttijd

Voor rusttijden gelden de volgende regels:

  • Na een werkdag mag je minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken.
  • De rustperiode van 11 uur mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Maar dit mag alleen als het nodig is voor het werk.
  • Je wekelijkse rusttijd is 36 aaneengesloten uren per week.
  • Lukt dat niet, dan moet je in een periode van veertien dagen (gerekend vanaf je eerste dienst) minimaal 72 uren achter elkaar rusten. Dit kun je opsplitsen in periodes van minstens 32 uur.

Overwerk

Het komt misschien soms voor dat je overwerkt. Bijvoorbeeld omdat je werkgever je vraagt om langer door te werken, bijvoorbeeld als er veel zieke collega's zijn. In de Arbeidstijdenwet staan geen regels over overwerk. Afspraken die voor jou gelden staan in je cao, arbeidscontract of bedrijfsreglement. Lees hier meer over overwerk.

Wanneer de arbeidstijdenwet niet geldt

Voor sommige beroepen en sectoren gelden andere regels voor werktijden en rusttijden. Bijvoorbeeld voor werknemers in de zorg. Of een brandweerman die vaker een aanwezigheidsdienst mag werken. Al deze regels staan voor elke sector in het Arbeidstijdenbesluit. De regels in het Arbeidstijdenbesluit gelden in veel gevallen als dat ook is afgesproken in de cao. De afspraken in de Arbeidstijdenwet gelden dan niet.

Problemen met je werkgever over werktijden

Heb je het gevoel dat je werkgever zich niet houdt aan de regels over arbeidstijden, rusttijden en pauzetijden? Praat erover met je baas of kaart het aan bij de ondernemingsraad van je bedrijf. Neem contact op als je er niet uitkomt. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact met ons op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict