Wat is een tijd-voor-tijd regeling?

In de vorige nieuwsbrief heb ik wat uitleg gegeven over overwerk en de toeslagen die daarbij horen. Uit de reacties bleek dat dit niet bij iedereen bekend was. Sommigen hebben hierdoor nog een nabetaling van de werkgever gekregen. En terecht, want daar heb je recht op. Mooi meegenomen dus! In deze nieuwsbrief lees je meer over een tijd-voor-tijdregeling.

In de bakkerijsector komen zowel rustige als heel drukke periodes voor. Rond de feestdagen is het bijvoorbeeld extra druk. Maar in januari, als er minder vraag naar gebak is, is het vaak een stuk rustiger. Het kan dan voor de werkgever best handig zijn om jou in december wat meer te laten werken en in januari wat minder. Daarmee bespaart hij op de betaling van overwerkuren en kan hij jou wat meer vrij geven in rustige periodes, terwijl dat niet ten koste gaat van je loon.

Mag jouw werkgever dat zelf bepalen?

Nee, dat mag hij niet. Wanneer mag hij dat dan wel?

  • Als er een afspraak is gemaakt met de ondernemingsraad of
  • Als er een afspraak is gemaakt met vakbonden of
  • Als er toestemming is gevraagd aan de vakbonden en aan de werkgevers die de cao afsluiten.

Je vindt dat precies terug in de cao (artikel 13).

Waar moet een tijd-voor-tijd regeling in ieder geval aan voldoen?

  • De regeling mag niet in strijd zijn met de wet, zoals de Arbeidstijdenwet
  • Alle toeslagen uit de cao blijven van toepassing en moeten uiterlijk de volgende periode uitbetaald worden.
  • Afspraken moeten op papier staan, want jij moet kunnen zien wat precies de afspraken zijn.

Ook dit vind je terug in de cao (artikel 13 lid 2).

Wat vinden wij belangrijk bij het afspreken van een tijd-voor-tijd regeling?

  • Wij vinden het belangrijk dat een tijd-voor-tijd regeling een einde kent. Daarmee bedoel ik dat er een keer afgerekend wordt. Dat uren die je te veel gewerkt hebt een keer uitbetaald worden. En dat uren die je mogelijk te weinig hebt gewerkt op een bepaald moment weggestreept worden, zodat je weer op 0 begint. Wij vinden dat je minimaal 2 keer per jaar op 0 moet beginnen. Dat is belangrijk, want daarmee voorkom je dat je die uren verliest bij een mogelijk faillissement.
  • Wij vinden het ook belangrijk dat jij inbreng hebt hoe je uren uit de tijd-voor-tijd regeling kunt opnemen. Het is niet alleen de werkgever die daarover beslist. Jij hebt daar net zo goed wat over te zeggen.
  • Je moet goed afspreken wat je in die tijd voor regeling ‘stopt’. Ook de overwerktoeslag kun je omzetten in tijd. Je kunt ook een keuze afspreken.

Wat zijn de gevaren van een tijd-voor-tijd regeling?

Een tijd-voor-tijd regeling heeft het gevaar dat de werkgever eigenlijk bepaalt wanneer jij werkt. Wij snappen best dat een werkgever jou in een rustige periode naar huis wil sturen om je in een drukke periode wat extra te laten werken. Maar dat mag niet betekenen dat jij zelf niet meer kunt bepalen wanneer je vrij bent. Daarom moet de vakbond of de ondernemingsraad erbij betrokken zijn. Wij kunnen in ieder geval afspraken maken, zodat ook jouw belangen behartigd worden.

Vragen?

Bel of mail me, wie weet kan ik je verder helpen.

Evert Jan van de Mheen
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 5373 6490
E: ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error