Mager loonbod werkgevers in 2e ronde cao-onderhandelingen

Woensdag 17 mei was de tweede onderhandelingsronde voor het nieuwe cao Bakkersbedrijf. Onze looneis is in deze onderhandelingen het belangrijkste en dit was het moment dat het loonbod van de werkgevers op tafel kwam.

Werkgevers stellen slechts 5,12% voor

Werkgevers zeiden een serieus loonbod te willen doen om er uit te komen. Dat zag er alsvolgt uit:
  • Een cao van 2 jaar
  • Per 01-10-2023: 6,5% salaris erbij
  • Per 01-07-2024: 3,5% salaris erbij
Als je dat uitrekent dan betekent dat een toename van je loon in 2 jaar van 10,23 %. Op jaar basis is dat een toename van 5,12%.

Dit bod ligt  echter heel ver verwijderd van onze inzet.
Verder stellen de werkgevers voor artikel 16.2 uit de cao schrappen, waarmee werknemers direct inkomen verliezen bij inschaling in een  lagere  functie. Ook stellen werkgevers voor om een onderscheid te maken tussen hulpkrachten en vakkrachten, waarbij hulpkrachten niet meer dan het wettelijk minimumloon kunnen verdienen en stellen ze voor om geen verdere verhoging en compensatie van de pensioenpremie te laten plaatsvinden in 2024.

Mogelijk 22 mei al uit onderhandeld
Onze looneis is het belangrijkste punt, met het huidige bod van werkgevers gaan we er niet uitkomen met onderhandelingen. Daarom hebben we samen met FNV de werkgevers gevraagd om voor maandag 22 mei, 12:00 uur te komen met een aanzienlijk beter loonbod en wat vakbonden betreft moet dat er zo uitzien.

  • Een cao van 19 maanden (t/m 31-12-2024)
  • Per 01-06-2023: 7% erbij
  • Per 01-01-2024: 4% erbij
  • Per 01-06-2024: 4% erbij. 
Dit is een loontoename van 15,73% over 19 maanden, dat is 9,92% per jaar.

Daarnaast hebben wij gezegd dat er een regeling moet komen waarbij je twee jaar gebruik kunt maken van de geldende RVU regeling. Als werkgevers hiertoe bereid zijn, is dat een basis om weer verder te praten. Zo niet, dan zijn we uit onderhandeld. Verder praten heeft dan geen zin.

Hoe nu verder?
Op het moment dat werkgevers niet ingaan op ons voorstel, gaan we ledenvergaderingen organiseren en zonodig gaan we, wanneer leden daarmee instemmen,  over tot het stellen van een ultimatum  aan de werkgevers.
In geval van een ultimatum wordt dat gebaseerd op onze voorstellenbrief. Als werkgevers onze eisen uit het ultimatum niet inwilligen, behoren  werkstakingen  voor kortere of langere tijd tot de mogelijkheid.
We trekken als bonden zoveel mogelijk gezamenlijk op.

We hebben jou nodig!
Een goede cao komt er niet vanzelf. Wij hebben jou hierbij nodig. Deel dit nieuwsbericht met je collega's; ook als ze (nog) geen lid zijn van CNV Vakmensen. Een sterke cao bereiken we namelijk alleen als jullie onze informatie met elkaar delen en bespreken. Hoe meer leden zich inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgevers. Dat is nu nodig, maar ook in de toekomst. Maak je collega daarom ook lid van CNV Vakmensen. Ga het gesprek aan met je collega’s over het belang van de vakbond en  maak ze lid.  

Jacques Janssen, kaderlid CNV Vakmensen
Evert Jan van de Mheen, vakgroepbestuurder CNV Vakmensen
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error