Van der Meulen: vervolg voorgenomen besluit om productie beschuit en roggebrood te stoppen.

Vorige week zijn de vakbonden CNV en FNV door jullie directie geïnformeerd over hun voorgenomen besluit om de productie van beschuit en roggebrood te gaan sluiten. Dat is natuurlijk een vervelende situatie. In het eerste overleg heeft de directie van Van der Meulen uitleg gegeven over hun plannen. We hebben dezelfde informatie gehad als de ondernemingsraad.

Overleg

In het eerste overleg heeft de directie aan de vakbonden gevraagd om onder geheimhouding een oordeel te geven en te onderhandelen over een sociaal plan. Vakbonden hebben direct aangegeven dat we dat niet willen. Wij praten namens onze leden en willen dan ook met onze leden kunnen praten.  
Het is dan ook goed dat de directie dinsdag de plannen bekend heeft gemaakt.  

Afgelopen dinsdag is er een tweede overleg geweest met de directie en afgelopen woensdag is er overleg geweest met de ondernemingsraad. 

Ondernemingsraad

De ondernemingsraad heeft bij een voorgenomen reorganisatie een andere verantwoordelijkheid dan een vakbond. De OR moet beoordelen of de noodzaak van de reorganisatie is aangetoond en of de reorganisatie helpt voor een gezond voortbestaan van het bedrijf.  

Vakbonden onderhandelen over de opvang van de sociale gevolgen voor de betrokken medewerkers. De regelingen die daarbij horen, komen in een sociaal plan. 
Een logische rolverdeling. De OR heeft meer verstand van de zaken die binnen het bedrijf afspelen en de vakbonden weten meer over de juiste opvang van de sociale gevolgen. 

Het is wel goed dat OR en vakbonden elk vanuit hun eigen rol met elkaar optrekken. Dat hebben we woensdag dan ook afgesproken. 

Hoe nu verder

Het is altijd onze insteek om baanverlies te voorkomen, als dat niet mogelijk is kijken we naar afspraken om mensen van werk naar werk te helpen naast natuurlijk de ontslagvergoeding en de kosten voor o.a. juridische kosten. 

We realiseren ons dat er veel vragen zijn en dat veel mensen zich zullen afvragen wat de reorganisatie voor hen persoonlijk betekent.  

Wij willen daar ook graag snel antwoord op kunnen geven, echter het is ook belangrijk dat er zorgvuldig wordt gekeken wat in deze situatie de beste oplossingen zijn.  

Ben je lid van CNV Vakmensen of van de FNV dan kan je terecht bij je eigen bond. Collega's die geen lid zijn, kunnen dat natuurlijk altijd worden.

Mede namens Nyske Boelens (bestuurder CNV Vakmensen),

Jan Kampherbeek
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 22
E  j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl