Al het nieuws

Aanvullende informatie over voorstel Hellema

Afgelopen vrijdag hebben we gezamenlijk als bonden en met de werkgever het nieuwe voorstel aan jullie gepresenteerd. De bijeenkomsten zijn goed bezocht en er zijn goede vragen gesteld waar we aanvullende antwoorden op konden geven. Toch merken we dat sommige medewerkers nog enkele vragen hebben en dat sommige zaken nog niet helemaal duidelijk zijn voor iedereen. Met dit schrijven hopen we verduidelijking aan te brengen.

Waar stem ik precies voor?

Je stemt over het voorstel in zijn geheel. Dus de wijziging naar het systeem dat de roosters naar 37,5 uur gaan en de mogelijkheid om voor iedereen een keuze te maken. 

Moet ik nu al kiezen voor wat ik wil?

Nee die keuze hoef je nu nog niet te maken. Mocht de meerderheid voor het nieuwe voorstel stemmen dan zal er in het tweede kwartaal van volgend jaar eventueel invulling aan gegeven worden. Hellema zal je daarvoor vragen welke keuze je wil maken. In het nieuwe voorstel houd je die keuze nog steeds. 

Als het nieuwe rooster ingevoerd wordt en ik een keuze maak, is deze dan definitief?

Nee, je kunt in de eerste twee jaar in de periodes 1, 4, 7 en 10 je keuze aanpassen. Je houdt je oude rechten. Na die twee jaar kun je nog twee keer per jaar kiezen in periode 1 en 7 tot het einde van je loopbaan.

Als ik voor het nieuwe rooster kies, kan ik dan nog meer compensatie opbouwen?

Ja. Dat kan als je boven de 37,5 uur werkt en de Cao Zoetwaren gewoon geldt. Je bouwt dan over je overwerk of meeruren tot 40 uur compensatie op.

Bouw ik compensatie op in de 5-ploegendienst?

Nee. In de 5-ploegendienst bouw je geen compensatie op. Wel is afgesproken met de OR dat als de pilot is afgelopen, de medewerkers hun oude rechten behouden.

Ik ben parttimer: hoe zit dit voor mij?

Bij Hellema zijn er parttimers met verschillende regelingen. Als je nu een betaalde pauze hebt krijg je hiervoor ook een toeslag. Dus als je nu 2,5 uur aan betaalde pauze hebt per week krijg je de persoonlijke toeslag van 6,954%. Als je minder dan die 2,5 betaalde pauze hebt krijg je dit naar rato. Medewerkers die bijvoorbeeld een contract hebben voor 30 uur maar 27,5 uur betaald krijgen en over de overige 2,5 uur compensatie opbouwen, krijgen 30 uur betaald en kun je de compensatie die je normaal opbouwt, weer kopen.  In dit voorstel gaat niemand erop achteruit!

Vergeet niet je stem uit te brengen

Heb je je stem nog niet uitgebracht, doe dit dan alsnog, maar uiterlijk 19 december 2021. Klik hier om meteen naar de digitale stemming te gaan.

Heb je vragen of aanvullingen? Laat het dan gerust weten.

Nyske Boelens, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 1871 0899  / n.boelens@cnvvakmensen.nl