Wat is een beroepsziekte?
Een beroepsziekte betekent dat je ziek bent geworden door je werk of je werkomstandigheden. Je werk is voor het grootste deel de oorzaak van je ziekte. Sommige beroepen hebben een verhoogd risico op beroepsziekten. Schilders hebben bijvoorbeeld het risico op schildersziekte (OPS), waarbij er schade ontstaat aan het zenuwstelsel door het inademen van schadelijke oplosmiddelen. Voorbeelden van bekende beroepsziekten zijn:
- Arm-, nek- en schouderklachten
- Burn-out en depressie
- Gehoorschade
- Huidaandoeningen
- Kanker
- Long- en luchtwegaandoeningen
- Neurologische aandoeningen
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Oorzaak van beroepsziekte
Soms is een ziekte duidelijk een beroepsziekte. Bijvoorbeeld bij rugklachten door werk waar je veel zwaar moet tillen. In andere gevallen is de relatie tussen de ziekte en het werk minder duidelijk. Bijvoorbeeld bij een aandoening die langzaam ontstaat, zoals oorsuizen (tinnitus). Of bij psychische klachten, zoals een burn-out. Denk je dat je ziekte is ontstaan door het werk? Meld dan je ziekte bij de bedrijfsarts.
Beroepsziekte melden
Het is belangrijk om je ziekte eerst te melden bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt vast of de ziekte is ontstaan door het werk. De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) verplicht bedrijfsartsen om de beroepsziekte te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Samen met de bedrijfsarts en je werkgever maak je afspraken hoe je verder gaat. Weet je niet wie de bedrijfsarts is? Vraag dat aan je leidinggevende.
Schadevergoeding bij beroepsziekte
Je werkgever is verplicht jou een veilige en gezonde werkplek te bieden en de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Dat staat beschreven in de Arbowet. Zijn onveilige werkomstandigheden de oorzaak van je beroepsziekte? Dan kun je je werkgever aansprakelijk stellen. Wanneer er bewijs is van onveilige werkomstandigheden heb je recht op een schadevergoeding.
Regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB)
Sinds 1 januari 2023 komen werknemers die met gevaarlijke stoffen werken en ziek zijn geworden, in aanmerking voor de Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB). De vergoeding is eenmalig en bedraagt € 22.839. Dit is voor mensen die lijden aan:
- longkanker door asbest
- allergische beroepsastma
- OPS (schildersziekte)
De lijst met beroepsziekten wordt de komende jaren verder uitgebreid. CNV is nauw betrokken bij de uitvoering van de regeling.
Aanvragen regeling TSB
Lijd je aan 1 van deze 3 beroepsziekten en wil je de TSB aanvragen? Dat kan bij het Instituut voor Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke Stoffen (ISBG). Vul de checklist in op de site van ISBG om te zien of je in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.