Eerder stoppen met werken in de transportsector? Dit is de regeling op hoofdlijnen

.

In de cao voor de transportsector is eerder dit jaar afgesproken dat er een regeling komt om eerder te kunnen stoppen met werken. Een werkgroep heeft de regeling inmiddels op hoofdlijnen uitgewerkt.

De werkgroep heeft er afgelopen maanden een stevige kluif aan gehad. Er moesten veel keuzes worden gemaakt en ook komende tijd moeten er nog allerlei zaken worden uitgewerkt. We informeren je graag over de hoofdlijnen die nu bekend zijn:

Stichting RVU

Er wordt een stichting opgericht die de regeling gaat uitvoeren: de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer.

Doelgroep

De regeling is bedoeld voor werknemers uit de geboortejaren 1955 tot en met september 1961 met een zwaar beroep én met ten minste 20 dienstjaren in de sector. Ook moet de deelnemer op 1 januari 2021 werkzaam zijn in de sector in een zwaar beroep. De deelnemer mag de uitkering uit de regeling niet combineren met betaald werk. De deelnemer ziet af van recht op een WW-uitkering.

Afhankelijk van de financiële situatie van de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer wordt het criterium van 20 dienstjaren aangepast naar boven of naar beneden. De stichting evalueert periodiek of aanpassing mogelijk is.

Zwaar werk

Onder een zwaar beroep vallen de operationele functies in de functiegroepen A tot en met E, inclusief kraanmachinisten in functiegroep F en G. Voor E, F & G gelden maximale uurlonen van € 17,27 en € 20,62. Onder deze functiegroepen vallen: chauffeurs, medewerkers logistiek en magazijn, heftruckchauffeurs, kraanmachinisten, koeriers, verhuizers en andere werknemers werkzaam in de technische dienst.

Periode

Vanaf 1 januari 2022 kan de deelnemer maximaal 36 maanden en minimaal 6 maanden voor zijn AOW-datum deelnemen.

Hoogte van de uitkering

De uitkering is € 1.847 bruto per maand (2021). Afhankelijk van de financiële middelen van de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer wordt de RVU-uitkering jaarlijks geïndexeerd.

Budget

Bij het inrichten van de regeling hebben cao-partijen een prognose gemaakt van het aantal deelnemers. Wanneer die overschreden wordt, zal de regeling voor toekomstige deelnemers aangepast worden.

Wanneer aanmelden?

Het is de bedoeling dat medewerkers zich vanaf 1 november kunnen aanmelden. De details hierover zijn op dit moment nog niet bekend.

Advies

Behoor je tot de doelgroep? Dan kun je je door een consulent van het pensioenfonds laten adviseren over de regeling in combinatie met vervroegde pensionering. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij het pensioenfonds.

Vervolg

Dit zijn de hoofdlijnen van de regeling zoals die op dit moment bekend zijn, bedoeld om je te informeren over de stand van zaken. Aan deze informatie kun je geen rechten ontlenen. In de komende weken wordt de regeling verder uitgewerkt. Zodra dit kan informeren we je hierover.

Linda Slagter
Onderhandelaar