1e onderhandeling Koole

Vanuit de ledenvergaderingen voor KTA, KTB, KTM en KTP zijn de cao voorstellen opgemaakt vanuit FNV en CNV. Deze ontvang je hierbij. Op donderdag 6 april hebben we ons eerste onderhandelingsgesprek gehad met Koole, nadat we hen jullie cao voorstellen hadden opgestuurd.

Verkenning van voorstellen
Tijdens onze eerste bespreking waren de verwachtingen niet geheel hetzelfde. De vakbonden gingen uit van een eerste cao onderhandeling, waarbij onze cao voorstellen worden toegelicht en waarbij ook de werkgever haar voorstellen toelicht.

Koole heeft nog tijd nodig om een onderhandelingsdelegatie samen te voegen. Werkgever wil na de zomer pas op inhoud onderhandelen. Voor de zomer kunnen we wel de cao teksten bekijken op structuur en leesbaarheid.

Inzet werkgever
Werkgever ziet de loonkosten stijgen met 20% door de APC en wil deze kosten drukken. Daarom wil de werkgever inzetten op verminderen van diverse kostenposten in de cao. Koole heeft nog geen concrete voorstellen gedaan, maar denkt dan wel aan bijvoorbeeld thema’s als de senior fitregeling versoberen, de overwerkvergoeding terugbrengen of de verhoging bij de eindejaar beoordeling te verminderen. Dat zou betekenen in de praktijk dat je zelf je APC moet betalen en dus koopkracht in zal leveren.  Hierin staan vakbonden en Koole dus tegenover elkaar.

Standpunt Vakbonden
Vakbonden zien andere oplossing dan snijden in de cao. Zo zou Koole beter de overwerktoeslag kunnen vermijden door het werk efficiënter in te richten of genoeg mensen voor het werk aan te nemen. Op KTM wordt bijvoorbeeld structureel overgewerkt, dan maak je het werk wel heel duur.  Bovendien zou ‘genoeg mensen voor het werk neerzetten’ ook betekenen dat mensen gelegenheid krijgen om hun stuwmeren met verlof op te nemen. En zal het een positief effect hebben op het ziekteverzuim. Kortom snijden in de cao is wat ons betreft niet aan de orde. Efficiënter werken zal veel meer vruchten afwerpen, dan klakkeloos 300% verminderen.

KTB kader
Hierbij nogmaals een dringende oproep om aan te sluiten als kaderlid aan deze onderhandelingen als jij op KTB werkt. Als je zelf niet kunt/wilt, dan ken je vast iemand die je kunt aanmoedigen om aan te sluiten voor jullie locatie.

Volgende onderhandelingen
30 mei zal de nieuwe onderhandelingsdelegatie vanuit Koole aanschuiven en ook hun concrete cao voorstellen aan ons toelichten. Wij willen graag snel op inhoud verder onderhandelen. Afhankelijk van hoe ver Koole is daarin, onderhandelen we verder op 27 juni en anders op 4 september.

We houden jullie op de hoogte. Heb je vragen, spreek dan de kaderleden of de bestuurders aan.

Mede namens de kaderleden,

Fadua Toufik

 

 

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error