Corona en werk: dit moet je weten

Ons dagelijks leven wordt nog steeds beïnvloed door het coronavirus. Privé, maar zeker ook op je werk. Je werkt al lang thuis. Je hebt een cruciaal beroep en loopt juist meer risico dan je wil. Je bent misschien bang dat je je baan verliest. Of zover is het al gekomen. En alles verandert, steeds maar weer. De nieuwe maatregelen en bijhorende afspraken roepen vragen op. Wij doen ons best die zo goed mogelijk voor je te beantwoorden.

Maatregelen per 14 januari

Tijdens de persconferentie op 14 januari zijn er nieuwe maatregelen afgekondigd. Het advies blijft om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Ben je niet in die gelegenheid, houdt op het werk dan 1,5 meter afstand. Ga in isolatie, als je huisgenoot besmet is. En draag een wegwerpmondkapje als het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren, ook op het werk. Stoffen of zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden. Andere maatregelen en adviezen zijn:

  • Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels mogen open van 05:00 – 20:00 uur.
  • Niet essentiële winkels, zoals kledingzaken en boekwinkels, mogen open van 05:00 – 17:00 uur.
  • Contactberoepen , medisch- en niet medisch, zijn toegestaan. De niet medische contactberoepen, zoals kapper of masseur, zijn geopend van 05:00 – 17:00 uur.
  • Horeca-, culturele en kunstlocaties zijn gesloten.
  • Kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open.
  • Naast het basis- en voortgezet onderwijs, wordt fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en aan hogescholen en universiteiten hervat.
  • Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening, zoals muziek, toneel en dans, zijn weer mogelijk. Er zijn geen tijdsrestricties en publiek is niet toegestaan.

Verplicht je werkgever je om vakantie op te nemen nu je niet kan werken? Of vraagt hij je te werken, terwijl het bedrijf gesloten is? En ben je benieuwd wat je rechten zijn? Je checkt het hier.

Steun voor ondernemers

Sluit het bedrijf waar je voor werkt, door de maatregelen die zijn afgekondigd? En ben je onzeker of jouw baan daardoor op het spel staat? Het kabinet biedt bedrijven een steunpakket om ze te helpen, om werknemers in dienst te houden. Welke dat zijn lees je hier.

Vaccinatie

CNV vindt vaccinatie één van de belangrijkste manieren om onszelf, patiënten, cliënten, leerlingen en de samenleving te beschermen tegen een ernstig ziekteverloop door het corona-virus. Het CNV is echter tegen een vaccinatieplicht en ook tegen directe- of indirecte dwang. Dat geldt zowel voor de overheid als voor bedrijven. Het verplichten van coronavaccinatie is een inbreuk op de lichamelijke integriteit en in strijd met het zelfbeschikkingsrecht. Dat is op grond van de grondwet niet toegestaan. Of je jezelf wel of niet laat vaccineren, mag geen gevolgen hebben op je werk of salaris. CNV is daarom ook tegen plannen van sommige werkgevers voor een registratieplicht van personeel. Registratieplicht is een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de privacy van werkenden. Het lost geen enkel probleem op, al was het maar omdat ook gevaccineerde mensen het virus kunnen overdragen.

Thuiswerken

Op dit moment geldt het dringende advies om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Ook als je thuiswerkt, moet je werkgever zorgen voor een goede en veilige arbeidsomstandigheden. Hij heeft namelijk een zorgplicht. Dit betekent dat hij je, afhankelijk van wat redelijkerwijs van hem gevraagd kan worden, voorziet in ergonomische arbeidsmiddelen om je werkplek ergonomisch in te richten. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomisch toetsenbord, verstelbare bureaustoel of ergonomische muis. Let op, thuiswerken is geen recht. Het kan zijn dat je jouw werk niet vanuit huis kunt doen. Je baas mag dan van je verwachten dat je komt, als je geen klachten hebt. Natuurlijk moet hij er wel voor zorgdragen dat je jouw werk veilig kunt uitoefenen. Ben je bang voor besmetting? Ga dan in gesprek met je leidinggevende.

(Niet medische) contactberoepen

Met ingang van 14 januari zijn ook de niet medische contactberoepen weer toegestaan. Niet medische contactberoepen zijn bijvoorbeeld schoonheidsspecialistes, kappers, rij-instructeurs en masseurs. Iedereen die in deze categorie valt, mag de deuren openen van 05:00 uur – 17:00 uur. Deze maatregelen gelden ook voor dienstverleners die aan huis werken, zoals thuiskappers. Medische contactberoepen blijven geopend. Pedicures zijn ook open, maar mogen na 17:00 uur alleen medisch noodzakelijke behandelingen uitvoeren.

Jezelf en anderen beschermen

Vanaf 6 november 2021 is bij de uitvoering van contactberoepen het dragen van een mondkapje verplicht. Zowel voor de dienstverlener als de klant. Bijvoorbeeld bij de kapper, masseur of schoonheidsspecialist. Dringend advies is om wegwerpmondmaskers te gebruiken, geen eigen gemaakte of stoffen modellen. Medische mondkapjes van minimaal type II krijgen de voorkeur. Je werkgever moet ervoor zorgen je kunt werken met dergelijke mondkapjes. Hij heeft immers de zorgplicht. Dit houdt in dat hij ervoor moet zorgen dat jij je werk veilig kunt uitoefenen.

Verder:

- Houd, waar kan, 1,5 meter afstand en schud geen handen;

- Was vaak je handen. Hoest en nies in je elleboog;

- Blijf bij klachten thuis en doe direct een test. Ook als je gevaccineerd bent;

- Zorg voor voldoende frisse lucht.

Coronaprotocollen per branche

Ook in andere sectoren is het lastig om te werken in de anderhalvemetersamenleving. Om te zorgen voor werkbare situaties, zijn er protocollen gemaakt door verschillende branches. In zo’n protocol staan de basisafspraken waar iedereen zich aan moet houden. Ben jij benieuwd naar de afspraken die er zijn gemaakt voor jouw branche? Check dat op MijnCoronaprotocol.nl. Werk je in het onderwijs? Dan vind je de meest actuele corona protocollen en aanvullende servicedocumenten op onze pagina 'Corona protocollen'.

Rol van je werkgever

Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Hij moet zich aan de voorschriften van het RIVM houden en maatregelen treffen om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen. Daarbij moet je baas zich aan een aantal regels houden. Je mag bijvoorbeeld niet verplicht worden om je te vaccineren en je bent ook niet verplicht een gezondheidsverklaring af te geven. Het dragen van een mondkapje mag wel verplicht worden, als je werkt op een openbare plek waar klanten geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkt, het openbaar vervoer, het mbo en hoger onderwijs. Ook als je werkt in een contactberoep, ben je verplicht om een mondkapje te dragen. Voorbeelden van contactberoepen zijn kappers of rij-instructeurs.

Rijksoverheid

We houden je op de hoogte op coronamaatregelen die invloed hebben op je werk. En proberen antwoord te geven op alle vragen die we krijgen. Omdat er veel verandert, lopen we soms ook wel eens achter. Check dus altijd de website van de Rijksoverheid of het RIVM voor de zekerheid.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict