Tour: stem over gewijzigd eindbod werkgevers

Op 19 september jl. liep het ultimatum om 12:00 uur af en werkgevers tasten nog eens diep in de buidel en komen met een gewijzigd eindbod. Vind jij dit (voor nu) acceptabel?

Einde onderhandelingen betekent deal of acties

In december 2021 werden de onderhandelingen na acht rondes beëindigd omdat er geen redelijk bod kwam. In mei jl. werd het eerste eindbod neergelegd door werkgevers. CNV heeft jou gevraagd wat je vond van dit eindbod. Want het gaat om jouw cao, jouw stem!

Jullie waren zeer duidelijk. Een meerderheid van onze leden hebben TEGEN die eindbod gestemd en met meer dan driekwart VOOR acties gestemd. Daarom is er een ultimatum aan werkgever gestuurd met een lijst eisen welke noodzakelijk waren om de werkgever in beweging te brengen. We kunnen stellen dat het heeft gewerkt, want werkgevers zijn weer bij elkaar gekomen en komen met twee belangrijke wijzigingen (LOON + 5/6 regeling).

Werkgevers hebben de vakbonden benaderd met een gewijzigd eindbod. Dat wil zeggen dat het eindbod van mei komt te vervallen en er nu een nieuwe eindbod ligt (zie bijlage). Dit eindbod is veel beter dan wat het was en aan jou de vraag of het voor jou acceptabel is voor de komende 2 jaar en twee maanden.

De loonsverhoging in 2023 is hoog genoeg om te zeggen dit gaan we NEUTRAAL voorleggen aan onze leden. Een loonsverhoging van 10% in 2 jaar is een loonsverhoging die we als vakbond niet kunnen onthouden aan onze leden in huidige tijd.

Wijziging eindbod van werkgevers: looptijd 2 jaar en twee maanden

  • 1-11-22: eenmalige van 500 Euro
  • 1-1-23: 7% structurele loonsverhoging
  • 1-1-24: 3% structurele loonsverhoging en afschaffing 5/6 pauzestaffel en wordt TLN staffel
  • De 6/6 staffel blijft in stand. Gedurende de looptijd van de nieuwe cao zal er een onderzoek plaats vinden naar een betere pauzestaffel voor iedereen in de sector
  • Afspraken maken gedurende de looptijd om werk en privé balans te verbeteren.

Dit is een behoorlijke stap sinds het eerste eindbod. Het eerste bod was: looptijd 3 jaar en drie maanden met in totaal een verhoging van 9 %

En alle 5/6 als 6/6 verlonen en TLN. We hadden meer gewild uiteraard als onderhandelingsdelegatie, maar dit is echt de rek die werkgevers kunnen geven. Als jij dit eindbod te weinig vindt of niet acceptabel, dan stem je TEGEN dit eindbod. Als je TEGEN stemt, dan moet je bereid zijn tot acties en je opgeven voor de manifestatie van 26 oktober as. Stemmen kan tot en met 12 oktober 2022.

Vind jij dit een beter eindbod en acceptabel dan stem je VOOR het eindbod. Bij meerderheid van VOOR stemmen wordt het een nieuwe cao. Bij meerderheid van TEGEN stemmen, zullen we een actietraject moeten opstarten door een nieuw ultimatum te stellen.

Klik hier om je stem uit te brengen

Cao-online

Wil je reageren of nog eens al het nieuws over het cao-traject nalezen? Ga dan naar de cao-pagina Besloten bus. Daar kun je je vragen stellen en reageren.  Ook jouw collega's die (nog) geen lid zijn kunnen hier vragen stellen en reageren.

Fadua Toufik
cao onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 10208590
E: f.toufik@cnvvakmensen.nl 

Geen leden is geen (goede) cao. Misschien een goed moment om je collega lid te maken?

 

Downloads