Sector Tour op z'n retour!

Eindbod werkgevers zet sector op zware achterstand, vooruitgang boeken via overleg is dringend gewenst. Laat je niet dwingen akkoord te gaan met dit eindbod. Stem tegen het respectloze eindbod van werkgevers!

Vorige week woensdag- en donderdagavond hebben wij twee digitale ledenvergaderingen gehad. Een vergadering op afstand (teams) is verre van ideaal maar er is wel veel en open met elkaar besproken. Nadat de cao-commissies van CNV en FNV zich unaniem en nadrukkelijk tegen het respectloze eindbod van werkgevers hebben uitgesproken, hebben ook de twee gezamenlijke ledenvergaderingen zich unaniem er tegen verzet.
De leden hebben nu het laatste woord. Daarom leggen we het eindbod aan jullie voor.
Wordt er in meerderheid "voor" gestemd dan moeten we gaan tekenen en is het eindbod, zoals de werkgevers dat letterlijk omschreven hebben, een feit! Dat is het gevolg van een eindbod. Tegen een eindbod kun je juridisch gezien slechts ja of nee zeggen. Het is dus accepteren zoals het er ligt of afwijzen.

Accepteer je het, dan zit je er vier jaar aan vast. Dit zal tevens betekenen dat werkgevers en bonden dan vier jaar niet met elkaar aan tafel zitten en juist dat is wat we moeten voorkomen. Deze sector heeft dringend behoefte aan overleg om de arbeidsvoorwaarden en- omstandigheden te verbeteren.

Deze sector heeft serieuze problemen!

Naast dat je er een goede boterham moet kunnen verdienen, dienen we afspraken te gaan maken om de werkdruk te verminderen zodat niet teveel collega’s de benen nemen en in andere sectoren gaan werken. Het personeelstekort wordt steeds nijpender, de sector moet zich daar tegen wapenen. Gesprekken hierover moeten door kunnen gaan!
Het is ook verbazingwekkend dat werkgevers niet bereid zijn een euro extra per reiziger en rit te vragen om de voorstellen van de bonden te financieren! Sterker nog, op deze wijze verliezen ze omzet en winst en dat wordt alleen maar erger als er geen aantrekkelijke cao is die de sector weer attractief maakt en het personeelstekort vermindert.

Het eindbod is slecht om de volgende redenen:
  • Te lange looptijd tot 1 januari 2026.
  • De totale loonsverhoging van 9% (3%+2%+2%e+2%), wordt al in het eerste jaar 2022 door inflatie (bijna 10%) teniet gedaan.
  • Pas in 2026 afschaffing van de 5/6e regeling met een pauzeregeling waar je minimaal op vooruit gaat.
  • Geen enkele afspraak die wat meer balans in werk en privé brengt, zoals vermindering van de werkdruk.
  • Geen afspraken rond reiskostenvergoeding.
Als dit eindbod door jullie in meerderheid wordt afgewezen, hebben we voorlopig geen cao. Het geeft ons wel de mogelijkheid werkgevers duidelijk te maken dat er een grens is, dat het tijd wordt de touringcar-chauffeurs serieus te nemen, hun werk te waarderen en respect te tonen!
Het signaal richting werkgevers wordt des te krachtiger hoe eensgezinder de leden van beiden bonden dit bod afwijzen! Zorg dat wij de werkgevers onder druk kunnen zetten om met ons te blijven praten!


Klik hier om te stemmen. Stemmen is mogelijk tot maandag 15 augustus 12.00 uur.

Cao-pagina

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.

Breng daarom je stem uit op onze site. Ga naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan in de zoekbalk Besloten Busvervoer in. Hier vind je een tijdsbalk. Bij stemmingen kan je je stem uitbrengen.

Iedereen, lid of geen lid, kan daar meepraten, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt geen account nodig. Dus ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten.

Als het eindbod door jullie wordt afgewezen, gaan bonden een ultimatum (waarin alle oorspronkelijke voorstellen van beide bonden worden opgenomen) stellen aan de werkgevers en zich beraden op acties. Dat is de juridische weg. Deze acties zullen vooral publicitair van aard zijn, stakingsacties gaan we niet uitsluiten maar laat het duidelijk zijn, we moeten in gesprek blijven, wijs het eindbod daarom af!

Geef als je het eindbod hebt afgewezen ook even aan of je bereid bent om actie te voeren.

We wensen jullie veel wijsheid toe.

CNV Vakmensen
Namens Fadua Toufik, bestuurder
Peter Vlaming, bestuurder
Lutz Kressin, Bestuurder FNV Tour

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error