Nieuwe cao Besloten Busvervoer

Jullie hebben je stem uitgebracht tegen het (derde gewijzigde) eindbod van werkgevers. Met meerderheid van stemmen is het gewijzigde eindbod geaccepteerd. Dat betekent een nieuwe cao in 2023.

Nieuwe cao

In het kort: de nieuwe cao heeft dezelfde tekst en toelichting als de bestaande cao met als wijziging/toevoeging:

  • Loonsverhoging voor 1-1-23 van 7%;
  • 1-1-24 van 4%;
  • een eenmalige uitkering van 1250,- bruto naar rato (i.v.m. jaar 2022) voor werknemers in dienst op 31-12-22.
  • De 5/6 regeling wordt de pauzeregeling artikel 16 lid 1d groepsvervoer en openbaar vervoer.

Onder protest

Nooit eerder is het gebeurd dat er drie keer een eindbod wordt gewijzigd. Dat geeft wel aan dat er actie is gevoerd door de werknemers in de tour!

Ondanks dat het eindbod met grote meerderheid is aangenomen, is het overduidelijk dat de ja stemmers dit niet doen omdat ze het een geweldig resultaat vinden. De ja stemmers hebben bijna allemaal onder protest ja gestemd. De onderbouwing is beter een cao dan geen cao. Daar is natuurlijk iets voor te zeggen. Als er geen cao zou komen, dan zouden er geen loonsverhogingen zijn voor 2022, 2023 en wellicht voor langer niet. Een cao is er om jouw arbeidsvoorwaarden te beschermen en een stem te zijn voor de werknemers als EEN. Anders gaat ieder voor zich onderhandelen en dan krijg je gigantische scheefgroei in loon en andere arbeidsvoorwaarden voor hetzelfde werk.

Hoe verder?

We gaan de werkgeversorganisatie BVN berichten dat CNV akkoord is met het eindbod. Dan komt er een nieuwe cao en zullen we aan de slag gaan met de afspraken die er zijn gemaakt, zoals de 5/6 regeling onderzoeken voor de volgende onderhandelingen. Uiteraard zullen we ons moeten voorbereiden op de toekomst. Dat betekent de achterban versterken, blijven verbinden, want alleen samen sta je sterk. De 5/6 regeling komt per 1-1-24 te vervallen en wordt vervangen door een andere pauzestaffel. Wat gaat dit betekenen voor iedereen? Het is belangrijk dat we hierover met elkaar in gesprek komen. Dat kan de onderhandelaar mee nemen naar de besprekingen.  Tevens gaan we de komende tijd praten over een betere werk/privé balans en hoe dat voor elkaar te krijgen in de cao afspraken. Ook daar is input voor nodig vanuit de CNV leden.

Het was een roerige 1,5 jaar in de sector. Hopelijk komt er nu weer wat rust.

Mochten er vragen zijn, dan weet je mij te bereiken. Voor nu een hele fijne kerst en een mooie einde jaar. Moge 2023 starten in goede gezondheid!

Online cao-traject

Het hele cao-traject is online te volgen en iedereen kan daar ook vragen stellen of reageren Klik hier voor jouw cao-pagina

Namens de onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen
Fadua Toufik
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 10208590 / E: f.toufik@cnvvakmensen.nl 

 

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error