Zelf ontslag nemen: hoe doe je dat?
Vaak is het opzeggen van je contract eenvoudig, als je eenmaal besloten hebt om zelf ontslag te nemen. Het is het verstandig om eerst een persoonlijk gesprek aan te gaan met je werkgever. Zo kun je samen bespreken wat de reden van je vertrek is en hoe jullie dit op een nette manier afhandelen. Vervolgens dien je een ontslagbrief in, waarin je aangeeft dat je je contract wilt opzeggen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de opzegtermijn.
Vast contract opzeggen
Als je een vast contract hebt, moet je rekening houden met de opzegtermijn die in je contract of cao staat. Als er geen afspraken zijn gemaakt over de opzegtermijn, dan geldt de wettelijke opzegtermijn van 1 maand. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de opzegtermijn. Houd je hier geen rekening mee en kom je niet meer werken? Dan mag je werkgever iemand anders inhuren. In dat geval kunnen de kosten op jou verhaald worden.
Tijdelijk contract opzeggen
Heb je een tijdelijk contract? Dan kun je niet altijd ontslag nemen voordat de einddatum van het contract is bereikt. Je mag alleen eerder opzeggen als dit in je contract of cao staat. Als dit niet het geval is, kun je alleen ontslag nemen met toestemming van je werkgever. Maak daarom vooraf duidelijke en schriftelijke afspraken met je werkgever.
Ontslagbrief schrijven
Als je zelf ontslag neemt, dan kondig je je ontslag aan via een ontslagbrief. Deze brief stuur je per post of per e-mail. Het is belangrijk om altijd om een ontvangstbevestiging te vragen of een aangetekende ontslagbrief te sturen. Zo kun je bewijzen dat je werkgever jouw opzegging heeft ontvangen.
Het schrijven van een ontslagbrief kan lastig zijn. Wat moet er precies in staan? En moet je formeel of informeel schrijven? Hieronder geven we je een aantal tips.
Wat moet er in een ontslagbrief staan?
Een ontslagbrief moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De volgende zaken moet je in ieder geval in je brief vermelden:
- Je naam en adres
- De naam en het adres van het bedrijf
- De datum waarop je de brief verstuurt
- De duur van je opzegtermijn
- Benoem dat je jouw contract wil opzeggen
- Datum waarop je uit dienst wil treden
- Sluit af met je naam en handtekening
Je kunt in je ontslagbrief ook vragen om een (positief) getuigschrift. Daarnaast kun je aangeven dat je graag de niet opgenomen vakantiedagen wilt opnemen in de opzegtermijn. Het is belangrijk om de brief netjes en positief af te sluiten. Zo gaan jij en je werkgever met een goed gevoel uit elkaar.