Wat je moet weten over de intentieverklaring

Als je een huis wilt kopen en je hebt een tijdelijk contract, dan is een intentieverklaring erg belangrijk. Vaak is deze nodig om een hypotheek bij de bank aan te kunnen vragen. Maar wat is een intentieverklaring precies ? En wat is het verschil met een werkgeversverklaring? Op deze pagina leggen we het uit.

De intentieverklaring: wat is het?

Een intentieverklaring is een brief van je werkgever waarin staat dat je een vast contract zult krijgen. Je krijgt het vaste contract als jij je werk goed blijft doen en de situatie van het bedrijf niet veranderd. Belangrijk is dat de verklaring geen recht geeft op een vast contract. Wel geeft de werkgever aan dat het de bedoeling is om je voor vast aan te nemen. Daarom wordt het een ‘intentie’verklaring genoemd.

Rechten en plichten bij een intentieverklaring

Als jij je werkgever vraagt om een intentieverklaring, is je werkgever niet verplicht die te geven. Heb je een verklaring aangevraagd en wilt je werkgever er een geven? Laat de intentieverklaring dan altijd op papier zetten.

Een intentieverklaring voor je hypotheek

Wil je een hypotheek afsluiten maar heb je een tijdelijk contract? Dan heb je een intentieverklaring van je werkgever nodig. Zonder deze verklaring neemt de bank je inkomen niet mee in de aanvraag van je hypotheek. Met een intentieverklaring toon je aan dat je nu en in de toekomst je vaste lasten kunt blijven betalen. De verklaring biedt dus extra zekerheid voor de hypotheekverstrekker.

Voorbeeld: hoe ziet een intentieverklaring eruit?

In een intentieverklaring deelt jouw werkgever informatie over je loon en je contract. Daarnaast geeft je werkgever aan dat je een contract voor onbepaalde tijd zult krijgen. Maar welke belangrijke zaken staan er nog meer in? Dat zijn in ieder geval de volgende:

  • Het KvK-nummer van je werkgever
  • Of je geld hebt geleend van je werkgever
  • Of er een beslag ligt op je loon
  • Een bedrijfsstempel (of een verklaring dat die niet bestaat)

Verschil tussen een werkgeversverklaring en intentieverklaring

Het verschil tussen een werkgeversverklaring en intentieverklaring kan soms onduidelijk zijn. Het zit zo: de intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring heb je altijd nodig als je een huis wilt kopen en in loondienst bent. Ook met een vast contract. De intentieverklaring is een toevoeging op de werkgeversverklaring als je een tijdelijk contract hebt.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict