Nieuwe cao Zorgvervoer en Taxi

In november 2022 is een cao akkoord gesloten tussen CNV en KNV. De cao is inmiddels ondertekend waarmee de loonsverhoging van 8% een feit is. De FNV heeft besloten het cao resultaat niet voor te leggen aan haar leden. In het kader van transparantie naar onze leden hebben wij besloten het wel voor te leggen. Onze leden konden bepalen of dit resultaat voldoende was of dat we door zouden gaan met acties. Omdat de meerderheid van onze leden heeft ingestemd betekent dit dat er met ingang van 1 januari een nieuwe cao is tot 1 juli 2024.

Cao-resultaat

-Vanaf 1 januari 2023 een loonsverhoging van 8%.
-Op 1 januari 2024 krijgt iedereen er nogmaals 4% loonsverhoging bij.
-De 12.5% pauze per dag mag alleen ingehouden worden als deze ook daadwerkelijk genoten is.
Tot heden konden werkgevers standaard 12.5% van jouw werktijd inhouden, ook als je deze pauze niet gehad hebt. Nu mag alleen de tijd ingehouden worden die je daadwerkelijk ook als pauze gekregen hebt. Dit punt was erg belangrijk voor onze leden omdat wij veel berichten ontvingen dat werkgevers misbruik maakten van deze regeling.
-De roosters moeten van tevoren bekend gemaakt zijn aan de werknemers, het SFM gaat hier vanaf nu ook op controleren. Voorheen was deze controle technisch niet mogelijk.
-Bij de MaxFlex regeling moeten vanaf nu de begin- en eindtijden bekend gemaakt worden. Voorheen was dit alleen de begintijd.
-De eerste wachtdag bij ziekte komt te vervallen, wachtdagen kunnen pas vanaf de 2e ziekmelding per kalenderjaar ingehouden worden.
-De loondoorbetaling bij ziekte wordt de eerste twee weken verhoogd van 70% naar 80%.

De nieuwe cao

In de bijlage is de nieuwe cao meegenomen, deze komt ook op onze website te staan.

Belangrijk: niet iedereen krijgt 8% in januari

De cao is alleen geldig vanaf 1 januari 2023 als:

-jouw werkgever lid is van de KNV (circa 70% van de werkgevers is lid bij de KNV);
-of als in jouw arbeidscontract staat dat de CAO Zorgvervoer en Taxi van toepassing is.

Als je in januari geen loonsverhoging ontvangt, kijk dan goed in jouw arbeidscontract of de cao Zorgvervoer en Taxi van toepassing is!

De loonsverhoging levert een fulltime medewerker zo’n 200,- euro bruto per maand op. Het is zonde daar niet direct per 1 januari 2023 aanspraak op te maken als je daar recht op hebt.

Ontvang jij in januari geen loonsverhoging en twijfel je of jij hier per 1 januari 2023 recht op hebt?  Meld je dan bij ons. Als lid van het CNV krijg je juridische hulp bij het binnenhalen van de loonsverhoging.

Overige werknemers krijgen 8% loonsverhoging pas na algemeen verbindend verklaring van de cao in april of mei 2023
Er zijn ook werkgevers die geen lid zijn van de KNV (circa 30%) en geen arbeidscontract met hun werknemers sluiten waarin staat dat de cao Zorgvervoer en Taxi van toepassing is. Deze werkgevers hoeven de cao pas toe te passen als de cao algemeen verbindend is verklaard door de minister. Dat zal waarschijnlijk in april of mei 2023 het geval zijn. Werknemers bij deze bedrijven moeten dus nog even wachten op de loonsverhoging.

Maak je collega’s ook lid

Het is belangrijk dat de werknemers goed vertegenwoordigt zijn en dat wij als vakbond een sterke positie hebben en behouden in de sector. Er moet nog veel verbeterd worden in de cao en de komende jaren zullen we jullie hulp nog hard nodig hebben. Bovendien verlenen wij juridische hulp aan onze leden bij arbeidsconflicten. Heb je collega’s die nog geen lid zijn, zorg dat ze ook lid worden. Op dit moment kunnen ze lid worden voor 20,23 euro voor de eerste 6 maanden. Ze kunnen dan ook meteen geholpen worden als een werkgever de loonsverhoging van 8% onterecht niet heeft doorgevoerd.

Aanmelden kan via: www.cnvvakmensen.nl/lidworden

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
06 5120 2994
r.pellis@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error