Taxi-cao: loonsverhoging in januari gaat door

We zijn weer een stap verder met de nieuwe cao Zorgvervoer en Taxi. De nieuwe cao-tekst is nagenoeg rond. Dat betekent dat we begin januari de cao kunnen gaan tekenen en dat de loonsverhoging van 8% in januari definitief doorgaat.

Afgelopen vrijdag zijn we het met de werkgevers eens geworden over de nieuwe cao-tekst. Twee artikelen hebben we nog voorgelegd aan onze juristen voor een juridische toets. Het gaat om de artikelen over de wachtdagen en het vooraf kenbaar maken van roosters aan de werknemers. Als deze artikelen getoetst zijn, is de nieuwe cao rond. Mocht er aanleiding zijn om artikelen aan te passen, omdat dit volgens de wet moet, dan gebeurt dit alsnog.

Nieuwe cao gaat in januari in

Vanaf 1 januari 2023 is er dus weer een nieuwe cao Zorgvervoer en Taxi. De cao heeft een looptijd van 1,5 jaar. 

In eerdere nieuwsberichten hebben we gemeld dat we - vanwege de acties van de FNV - nog even zouden wachten met het tekenen van de cao. Dit hebben we ook gedaan, maar dit kunnen we niet maanden vooruit blijven schuiven. Als we willen dat alle werknemers in januari een loonsverhoging van 8% krijgen, dan zullen we rond 6 januari de cao getekend moeten hebben. 

Veel werknemers krijgen loonsverhoging pas later

Belangrijk om te vermelden: veel werknemers zullen de loonsverhoging pas in april krijgen. Dit heeft te maken met de AVV (algemeen verbindend verklaring, die ervoor zorgt dat de cao ook geldt voor álle bedrijven in de branche). Zodra de cao is ondertekend, vragen de cao-partijen de AVV aan bij het ministerie. Deze procedure duurt meestal 6-8 weken. Werkgevers die niet zijn aangesloten bij de KNV, hoeven de loonsverhoging pas te betalen als de AVV rond is. 

We willen dus ook om die reden niet te lang wachten met het ondertekenen van de cao. Hoe eerder we de AVV kunnen aanvragen hoe beter. De FNV kan besluiten om alsnog mee te tekenen, maar hoeft dit niet te doen. Als ze de cao niet mee ondertekenen, kunnen zij doorgaan met hun acties. De cao is intussen wel geldig voor ALLE werknemers, dus ook de FNV-leden zullen dan in januari de loonsverhoging van 8% krijgen.

Vragen? 

Komende weken ben ik met verlof (tot 2 januari). Tot die tijd zul je dus geen nieuwsberichten van mij ontvangen. Als je vragen hebt, helpen mijn collega's je graag verder. Mail dan naar: actie@cnvvakmensen.nl 

Rick Pellis
Bestuurder CNV Vakmensen
E: r.pellis@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error