Wel cao afgewezen, maar niet staken, hoe dan?

Veel reacties hebben we gekregen op de vraag waarom CNV op 19 en 20 januari niet meestaakt met FNV, terwijl wij het ook niet eens zijn met het cao bod van werkgevers, net zoals FNV. Wij snappen heel goed dat er heel veel vragen zijn en dat velen er weinig of niets van snappen. Daarom nog een keer een poging om duidelijk te maken hoe het zit.

Waarom kunnen wij onze leden in het openbaar vervoer niet oproepen om het werk neer te leggen?

Bij onderhandelingen hoort een fatsoenlijk proces. Daar zal een rechter naar kijken, als werkgevers ons voor de rechter slepen. Daar hoort bij dat wij onze leden moeten raadplegen en zij moeten uitspreken dat zij actie willen voeren. Daarvoor moet je leden uitnodigen en ter vergadering moeten zij instemmen met acties. Dat kan pas als je klaar bent met onderhandelen.
FNV voert actie op de cao 2022 die zij niet afgesloten hebben en wij wel. Wij gaan actievoeren omdat wij het niet eens zijn met de cao voor 2023. En dat vereist een zorgvuldig proces. Wij gaan onze leden uitnodigen voor ¾ vergaderingen. Die vinden maandag 23 en dinsdag 24 januari plaats.
Als leden instemmen met acties, dan brengen wij aan de werkgevers een ultimatum uit en dan kunnen we staken. Maar werkgevers moeten de tijd hebben om te reageren en dat is minimaal 48 uur. Ook al lijkt het niet snel het is wel snel. Gaan werkgevers hier niet op in, dan roepen wij onze leden op het werk neer te leggen.

FNV

Ook FNV is een vakbond dus die weet welk proces er aan acties vooraf gaat. Dus zij snappen waarom wij op 19 en 20 januari niet mee kunnen doen. Dat geven zij ook aan in hun nieuwsbrieven.
We willen dus wel, maar we kunnen nu nog even niet en daarom kunnen we jullie niet oproepen om nu al het werk neer te leggen.

Wij laten onze leden niet in de steek

Ondanks alle goede afspraken en de goede samenwerking met FNV kan het voorkomen dat het plaatselijk toch erg spannend kan worden. Dat kunnen we helaas niet voorkomen. Wij laten onze leden echter niet in de steek.  Zit je in de knel en zie je het niet zitten om te werken, omdat je vreest voor je veiligheid dan kun je je melden bij het ons landelijk actiecentrum tel. 030 7511450. Daar kun je vragen voor een molestuitkering. Het e-mail adres is actieov@cnvvakmensen.nl

Je hoeft niet bang te zijn voor je werkgever. Iedere werknemer kan zich aansluiten bij een staking, uitgeroepen door een vakbond. Je hoeft daarvoor niet lid te zijn van die vakbond. Een stakingsuitkering ontvang je pas wanneer je lid bent van de vakbond die de staking heeft uitgeroepen..

Ons actiecentrum is dagelijks vanaf 8.00 uur bereikbaar.

Wij gaan ervan uit dat het ondanks de lastige situatie goed gaat, maar nogmaals, loop je vast, bel ons naar ons actiecentrum.

Evert Jan van de Mheen
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error