Stand van zaken cao Openbaar Vervoer (11)

Inmiddels is CNV Vakmensen zich aan het richten op de cao 2023. Daarover hebben jullie eind vorige week een nieuwsbrief ontvangen. Voor ons is dat nu de weg vooruit!

Acties collega vakbond 

Komende vrijdag organiseren zij een landelijke actiedag in Den Haag. Wij doen niet mee, wij hebben de cao getekend dus kunnen we geen actievoeren. We ondersteunen jullie wel, als dat nodig mocht zijn. Ook komende vrijdag. Als bijlage bij deze nieuwsbrief ontvang je een overzicht wie je in jouw regio kunt bereiken als dat nodig mocht zijn.

Irritatie bij reizigers

Wij hebben signalen ontvangen dat chauffeurs die wel rijden soms op een vervelende manier door reizigers bejegend worden. Dat is heel vervelend en dat zou niet mogen gebeuren. Inmiddels hebben wij de werkgevers in het OV hierover benaderd, want zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun medewerkers. Zij moeten al het mogelijke doen wat zij kunnen om intimidatie te voorkomen en jullie veiligheid te waarborgen.

Waarom staakt CNV Vakmensen niet bij OV, maar wel bij NS of HTM?

Je kunt pas staken tegen je werkgever of tegen een werkgeversvereniging, wanneer je uit onderhandeld bent, de leden tegen een eindbod of onderhandelingsresultaat gestemd hebben en dat ¾ van de leden actie willen voeren. Daarnaast moet je een ultimatum stellen aan je werkgever. Dat is in het kort het proces. Voor de Cao OV hebben de gesprekken plaatsgevonden in februari. Het eindbod wat werkgevers toen op 1 februari op tafel hebben gelegd, hebben onze leden in meerderheid geaccepteerd. Daarom geen staking, geen actie richting werkgevers. Als we nu op dit moment hadden gesproken dan hadden de CNV leden waarschijnlijk nooit ingestemd. Maar als je eenmaal je woord hebt gegeven, dan kom je daar niet op terug. Bovendien, doe je dat wel dan zal de rechter je terugfluiten, want er is een hele grote kans dat de werkgever (of werkgeversvereniging) dan naar de rechter stapt. We kunnen dus nu niet actievoeren.

De weg vooruit cao 2023

Nog even, heb je de enquête nog niet ingevuld? doe dit alsnog. Jij kan kenbaar maken wat jij belangrijk vindt. De link naar de enquête vind je hier : Link enquête

Evert Jan van de Mheen
onderhandelaar CNV Vakmensen
E: ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl
T: 06 - 53 73 64 90

Hanane Chikhi
onderhandelaar CNV Vakmensen
E: h.chikhi@cnvvakmensen.nl
T: 06 - 20 74 88 51

Landelijk Actiecentrum CNV Vakmensen
E: actie@cnvvakmensen.nl
T: 030 - 751 1450 op kantoordagen bereikbaar van 08.30 uur - 17.00 uur

 

Downloads