Staking in Groningen

Vanochtend hadden we een stakingsbijeenkomst in Groningen op het station. Goed om te zien dat daar ook vele CNV-ers bij aanwezig waren om zo wederom te laten zien dat we staan voor een goede cao.

Een cao waarin we afspraken over werkdruk en een passende loonsverhoging vragen van de werkgevers in het OV. We hopen dat we op korte termijn aan tafel kunnen, want dat is wat we willen. Tot op heden komen werkgevers niet verder dan roepen dat eerst de stakingen van tafel moeten. Dat is prima, maar bied dan ook iets, tot op heden is er op geen enkele van onze voorstellen respons gekomen.

Er moet mij ook iets van het hart. Vanochtend is er namelijk op enig moment sprake geweest van het hinderen van werkwilligen en tegenhouden van bussen. Ik baal daarvan, daarom greep ik ook gelijk met mijn FNV collega in. Voor de algemene beeldvorming helpen zulke acties niet. De media hebben dit ook opgepikt en die belichten dit niet heel positief. De hele gedachte waarom we daar aanwezig waren is gelijk onderbelicht. En dat is dus absoluut niet wat we willen en ook tegen de gemaakte afspraken in die we hebben gemaakt met Qbuzz.
Want waarom zou je je werkwillende collega's tegenhouden, niemand heeft daar enig recht toe. Onthoud dat je morgen weer met diezelfde collega in de kantine zit.
Ik heb inmiddels ook al wat reacties van CNV leden ontvangen die meededen aan de staking en dit ook erg vervelend vonden, ik sluit me daar helemaal bij aan. Ik ben ook blij om te zien dat ik een aantal CNV leden in gesprek zag gaan met collega's om deze actie tegen te gaan, dank daarvoor!

Staken is een recht, werkwillend zijn is ook een recht. Wij steunen op geen enkele manier acties tegen jullie collega's en zullen hier ook nooit toe oproepen.

Ik ben er van overtuigd dat we deze week verder goede stakingsdagen zullen hebben samen met het FNV. Want we hebben al veel vaker laten zien dat we het goed kunnen. Beter nog, ik hoop dat we snel weer in gesprek kunnen met jullie werkgever om goede afspraken te maken en de stakingen voorbij zullen zijn.

Met vriendelijke groet,

Sijtze de Bruine
Bestuurder CNV Vakmensen