Bedrijfsongeval bij Blue Amigo

Naar aanleiding van het bedrijfsongeval bij Blue Amigo ontvangen jullie deze nieuwsbrief. Het is niet niks om te horen dat één van jullie collega's ernstig gewond is geraakt tijdens het werk en ik kan me voorstellen dat jullie enorm geschrokken zijn. Ik wens de betreffende collega en jullie veel sterkte.
De vraag is hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. De arbeidsinspectie heeft inmiddels een onderzoek gestart waarbij zij kijken naar wat er zich heeft voorgevallen en welke mogelijke oorzaken er zijn. De vakbonden vinden een veilige werkplek uitermate belangrijk en zijn dan ook benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek van de arbeidsinspectie. Maar voorkomen is beter dan genezen en daarom hebben wij jullie werkgever een aantal kritische vragen gesteld over mogelijke oorzaken die wellicht voorkomen hadden kunnen worden. Met de recente discussie over de te hoge werkdruk tijdens de afgelopen cao onderhandelingen is het logisch dat wij willen weten of dit meegespeeld kan hebben.

Blue Amigo heeft vanaf juni aangekondigd een deel van het aantal ritten uit te laten vallen, om onnodige extra werkdruk op het personeel te voorkomen t/m oktober.
1) In hoeverre is deze maatregel gehandhaafd? Is de vergrote bandbreedte m.b.t. het rituitval gebleven of is deze weer gebruikt om ritten mee te vullen?

Blue Amigo heeft aangekondigd om binnen de gestelde bandbreedte verlof te verlenen, wanneer dit verzocht werd.
2) In hoeverre is er ondanks het personeelstekort verlof aangevraagd en toegekend aan medewerkers die daarom vroegen?

Veel gehoorde geluiden waren eerder dat medewerkers soms erg veel dagen achter elkaar moeten werken.
3) In welke mate houdt Blue Amigo in de gaten of medewerkers nog scherp zijn, en niet te veel dagen achter elkaar werken?

Uiteraard willen wij van jullie werkgever antwoorden op deze vragen, maar ook van jullie. Graag ontvang ik via d.kraan@cnvvakmensen.nl jullie reacties op deze vragen. Als je liever wilt bellen, mag dat uiteraard ook. 

Zodra een gesprek met Blue Amigo is geweest of als er meer bekend is over hoe het ongeval zich heeft kunnen voordoen, stel ik jullie daarvan op de hoogte. 

Ik wens jullie veel sterkte en als er iets is wat je wilt delen, neem dan vooral contact met mij op.

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl