Acties cao Openbaar Vervoer en Multimodaal (20)

Zoals jullie weten heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) twee verkenners aangewezen om de impasse waarin de cao-onderhandelingen zitten te doorbreken. Morgen, 17 maart, spreken de vakbonden en hun onderhandelingsdelegaties met Han Busker, de verkenner vanuit werknemerszijde.

Staking schudt de politiek wakker

De politiek heeft ingezien dat zij niet langer kunnen blijven wegkijken, maar dat ook zij een onderdeel zijn van de problematiek in deze sector. Zij moeten daardoor dus ook onderdeel zijn van de oplossing. Zonder de druk van de stakingen was dat waarschijnlijk niet of niet snel genoeg gebeurd. Dat is echt al een grote winst die hebben we met elkaar hebben weten te bereiken.

De verkenners 

Omdat wij de verkenners echt een kans willen geven hebben wij besloten om de stakingen tot en met 24 maart op te schorten. Zoals gezegd zal morgen (vrijdag 17 maart) het gesprek met de vakbonden plaatsvinden. Daarnaast zal Harry van de Kraats, verkenner vanuit werkgeverszijde, in gesprek gaan met de werkgeversdelegatie. Volgende week vindt het gesprek tussen werkgevers en vakbonden plaats in het bijzijn van de verkenners. Vervolgens zullen de verkenners een rapportage van hun bevindingen en aanbevelingen uitbrengen. 
Wij hebben de verkenners op voorhand al wel duidelijk de boodschap meegegeven dat er op 24 maart meer moet liggen dan intenties en goede bedoelingen. Onze leden willen kunnen zien dat de werkgevers van plan zijn om daadwerkelijk iets te gaan doen aan de torenhoge werkdruk. Daarnaast moeten werkgevers duidelijk uitspreken dat het bod dat zij op 17 januari deden niet van tafel is. 

24 maart D-day 

Afhankelijk van de uitkomsten van de verkenners zal de cao-commissie beslissen of dit voldoende is om de onderhandelingen te herstarten of dat verder praten nog altijd geen zin heeft. We willen positief blijven, maar indien blijkt dat er nog altijd weinig beweging bij de werkgevers is, dan staan er na 24 maart nog stakingsdagen die we dan ook gaan oppakken. Uiteraard houden wij jullie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Meldpunt

Zoals jullie weten hebben vakbonden gisteren tijdens de verkiezingen een meldpunt opengesteld waarop mensen met een beperking zich konden melden voor eventueel vervoer naar een stemlokaal. Er was een enkeling die zich bij ons meldde. Dat door de stakingen mensen zouden worden beperkt in hun stemrecht bleek ietwat overdreven, want het was de hoogste opkomst in 36 jaar.  En de mensen die er echt last van hadden kunnen hebben, hebben zich ook niet massaal bij ons gemeld. Al met al is dat dus met een sisser afgelopen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over de organisatie van de acties, neem dan contact op met het
Landelijk Actiecentrum: 030-751 1450 of mail ons: actieov@cnvvakmensen.nl.

Hanane Chikhi
h.chikhi@cnvvakmensen.nl

Evert Jan van de Mheen
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Sijtze de Bruine
s.debruine@cnvvakmensen.nl

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error