Na tweede onderhandelingsronde nog nauwelijks beweging bij werkgevers Openbaar Vervoer

Op vrijdag 16 december jl. hebben we opnieuw onderhandelingen gevoerd met VWOV om te komen tot een nieuwe cao Openbaar Vervoer. Tijdens deze tweede ronde is er nauwelijks voortgang geboekt. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

Met goede hoop gingen wij het overleg in. Ons doel was namelijk om op cruciale punten grote stappen te maken. We komen helaas van een koude kermis thuis. Werkgevers zijn onvermurwbaar en daarom hebben we nu nog weinig goed nieuws te melden.

We hebben vandaag de volgende drie punten besproken:

Loon

We zijn het overleg begonnen met het onderwerp loon en loonsverhoging. Kijkend naar de loonontwikkeling en de inflatie van de afgelopen jaren zien we dat het loon van de werknemers enorm achter is gebleven op de inflatie. Het 5% loonbod dat de werkgevers doen is wat ons betreft benedenmaats. Werkgevers hebben tijdens het overleg minimaal bewogen op hun oorspronkelijke loonbod. Zij bieden nu namelijk niet langer 5% gemiddeld, maar hebben dit “verbeterd” naar minimaal 5% voor alle loonschalen. Deze “verbetering” is wat ons betreft een lachertje en kunnen we niet accepteren.

Werkdruk

CNV Vakmensen heeft een flink aantal concrete voorstellen gedaan om de grote werkdruk in deze sector te verlagen. Werkgevers hebben schriftelijk op alle voorstellen gereageerd. Kijkend naar de reactie van de werkgevers, worden nagenoeg alle voorstellen van CNV Vakmensen van tafel geveegd. De sector schreeuwt om werkdruk verlagende maatregelen en de werkgevers geven niet thuis als wij hiervoor concrete voorstellen doen. Dit vinden wij uitermate teleurstellend, temeer omdat de werkgevers wel erkennen dat de werkdruk inderdaad enorm is.

Generatiepact

Werkgevers stellen dat zij openstaan om een generatiepact met ons af te spreken waardoor de oudere werknemer vanaf 63 jaar 60% kan werken tegen 80% loon en 100% pensioenopbouw. Helaas geven zij wel aan dat dit generatiepact alleen afgesproken kan worden als de werknemer hier zelf aan mee betaalt. Van werknemers wordt namelijk verwacht dat zij minimaal 50% van de kosten van dit generatiepact zelf dragen door inzet van (gedeeltelijk) 50+ ATV, afschaffing RVU, verhogen leeftijd 50+ ATV naar 57 jaar. Verder stellen zij nog een aantal andere verslechteringen voor om het generatiepact te bekostigen. Wij hebben duidelijk aangegeven dat wij duurzaam inzetbaarheid van (oudere) werknemers een taak van de werkgever vinden en absoluut niet akkoord kunnen gaan met deze voorgestelde verslechteringen. Daarnaast is wat ons betreft afschaffing van de RVU-regeling onbespreekbaar!

Hoe nu verder?

Het was ijdele hoop dat vakbonden en werkgevers vandaag nader tot elkaar zouden kunnen komen. De verschillen zijn momenteel nog heel groot. Werkgevers zullen flinke stappen moeten maken om dit verschil te overbruggen. Op 10 januari worden de onderhandelingen voortgezet. Als we na 10 januari moeten constateren dat de verschillen niet substantieel kleiner zijn geworden, dan zullen wij ons moeten gaan beraden op het vervolgtraject. Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat we beslissen dat verder onderhandelen geen zin meer heeft en dat wij ons tot de leden zullen wenden om met hen de verdere stappen te bespreken.

Uiteraard houden wij jullie van iedere ontwikkeling op de hoogte.

Onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen,

Melanie Verdonk, Peter Janssen, Hans Combee, Hanane Chikhi en Evert Jan van de Mheen

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

8 berichten

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error
    meer dan 2 jaar geleden
    Fijn om te lezen dat we (CNV en Leden) er stevig instaan. Een aan de inflatie gekoppelde indexering / verhoging van ons loon, bijvoorbeeld jaarlijks zou al heel wat zorgen wegnemen. Dan kan er ren CAO voor meerdere jaren, bijvoorbeeld 2, afgesproken worden. Cao's veel langer laten lopen zie ik niet zitten omdat de verandering elkaar te snel opvolgen. Werkgevers moeten ons nu echt tegemoet komen, anders moeten we harde acties voorbereiden. Zie welk resultaat het bij de NS gebracht heeft, toen kon het ineens wel!!
      U
      Error
      meer dan 2 jaar geleden
      Vorige keer af laten schepen met een "tussen CAO". Dat bleek dus achteraf weer een zoethoudertje te zijn om ons vervolgens ook nu weer een loonsverlaging van 7% (12% inflate -5% loonsverhoging) voor te houden. Dat terwijl de bedrijven zelf wel een inflatie correctie krijgen van de opdrachtgevers. Dus eigenlijk willen ze gewoon weer hun, voor een bodemprijs verkregen, concessies sluitend krijgen over de ruggen van de werknemers. Hou dus AUB deze keer je poot stijf en trek samen met de FNV ten strijde als er een loonbod komt dat minder dan de inflatie is.
        CNV Expert
        meer dan 2 jaar geleden
        We hebben begrip voor de onvrede die er leeft. Zoals eerder aangegeven zijn de verschillen tussen de vakbonden en werkgevers ook erg groot. Op 10 januari worden de onderhandelingen voortgezet, we nemen jullie opmerkingen zeker mee en we hopen dat de verschillen substantieel kleiner worden. Als de onderhandelingen vastlopen, dan wenden wij ons uiteraard tot onze leden om met hen verdere stappen te bespreken.
        U
        Error
      U
      Error
      meer dan 2 jaar geleden
      Het is triest om te lezen dat de werkgevers 'maar' 5% bieden en wat ik nog triedster vind is dat ze de voorstellen voor werkdrukvermindering van tafel vegen. Ik ben blij om te lezen dat het CNV er steviger in staat en aangeeft eventuele vervolgstappen te overwegen. Waarom geen CAO afsluiten voor meerdere jaren (3 of 5 jaar) met daarin zaken als instroom nieuwe mensen, werkdruk vermindering etc en jaarlijks i.c.m. inflatie over loon te hebben? Dan heb je in ieder geval een langlopende CAO met lange termijn visie en perspectief en maar onderhandeling over 1 punt (waar je vooraf duidelijke afspraken over maakt)
        U
        Error