Hebben wij zitten slapen?

De laatste weken is het vanuit onze kant stil geweest, nadat wij de uitslag van de stemming onder onze leden bekend hebben gemaakt. Inmiddels hebben de werkgevers naar aanleiding van de publicatie van onze stemmingsuitslag besloten de eenmalige uitkering uit te betalen en zijn deze in maart aan de werknemers overgemaakt.

We begrijpen van onze kaderleden dat er op verschillende stallingen vragen zijn gerezen over de inhoud van het eindbod, omdat men ook andere informatie heeft ontvangen. Dit zorgt voor verwarring en dat snappen wij. 

Daarom vanuit onze kant nog een toelichting.

RVU-regeling


Tijdens de onderhandelingen over het eindbod hebben vakbonden en werkgevers het veelvuldig gehad over de besteding van de verschillende financieringsbronnen. Te weten , de vrijgevallen SVUOV-premie, het huidige tegoed uit het vitaliteitsfonds en de premie welke vanaf 2019 aan het vitaliteitsfonds betaald had moeten worden. Deze drie financieringsbronnen willen werkgevers gebruiken om de RVU-regeling te financieren.
Hoeveel geld uiteindelijk uit deze financieringsbronnen zal worden besteed is afhankelijk van hoeveel werknemers er gebruik zullen gaan maken van de RVU-regeling. Wel hebben wij duidelijk aangegeven dat wij volledige transparantie willen op de financiering. Dat wil zeggen hoeveel geld leveren deze drie financieringsbronnen op en hoeveel is daarvan gebruikt ter financiering van de RVU-regeling. We schijven dus zeker geen blanco cheque uit aan de werkgevers. Verder is besproken dat vakbonden en werkgevers met elkaar in gesprek zullen gaan over het besteden van eventuele restgelden.

Generatiepact


Het voorgestelde generatiepact (60-80-100) is ook wat ons betreft een mooie regeling, welke wij in 2023 zeker willen onderzoeken. Daarbij kan bijvoorbeeld ook gedacht worden aan een combinatie van RVU-regeling en generatiepact. Wat ons betreft is dit dus een onderwerp dat voor de cao van 2023 op tafel komt te liggen.

Efficiëntieslag


We horen terug vanuit de leden dat men denkt dat het akkoord gaan met het eindbod ook betekent het akkoord gaan met een efficiëntieslag. Bijvoorbeeld: onbetaalde pauzes, kortere pauzes, langere diensten etc. Maar nergens in het eindbod staan deze afspraken. Werkgevers hebben in het eindbod aangegeven dat zij in 2023 willen praten over efficiënter werken. Praten kan altijd. Bovendien ook al had het er niet gestaan, dan nog kunnen werkgevers het altijd inbrengen als voorstel. Onze leden hebben op dit punt dus nergens mee ingestemd. 

Loon eindbod


In voorbereiding op het laatste formele overleg op 4 februari hebben de onderhandelaars met de cao-commissie gesproken en hun mandaat bepaald. De cao-commissie had ingeschat dat het loonbod in de lijn zou liggen van MultiModaal. Het zijn immers dezelfde werkgevers. Nu ligt de verwachte inflatie hoog (5,5% over 2022), maar tussen 4 februari en nu is die sterk gestegen. Op 4 februari was er nog geen oorlog in Oekraïne. Natuurlijk wisten wij ook toen dat we de inflatie niet helemaal zouden bijhouden. Maar de inflatie vandaag de dag valt ook niet bij te houden met vergelijkbare looneisen. CNV Vakmensen voert de druk op bij de regering om op alle mogelijkheden de inflatie in te dammen. Denk o.a. om de fiscale vrijstelling op de reiskosten omhoog te brengen van 19 naar 23ct per kilometer.

Of we hebben zitten slapen? Oordeel zelf maar. Wij hebben al onze leden democratisch laten stemmen op het eindbod en dat hebben ze massaal gedaan. 

Hoe verder?


Zoals gezegd is onze collegabond bezig met haar eigen democratisch proces. Wij weten de  uitslag van de stemming van de collega`s niet en daarmee ook nog niet wat hun vervolgstappen zullen zijn.  Voor ons staat vast dat onze leden in meerderheid hebben ingestemd met het eindbod, dus CNV Vakmensen zal hoe dan ook niet in actie gaan, ook niet wanneer de collegabond daartoe wel zou oproepen. Wij blijven nauwlettend volgen wat er gebeurt. Daarbij gaan wij er vanuit dat de democratische uitslag zowel van CNV Vakmensen, als die van de collegabond door elkaar gerespecteerd wordt.  Wij hechten veel waarde aan de goede verhoudingen met onze collegabond en wensen deze in de toekomst ook te behouden.

Evert Jan van de Mheen                                                       Hanane Chikhi
Vakbondsbestuurders CNV Vakmensen

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error