Duizend euro erbij voor werknemers openbaar vervoer

We hebben goed nieuws: alle werknemers die vallen onder de cao Openbaar Vervoer krijgen in november een extra eenmalige uitkering van 1.000 euro bruto. Dit geldt ook voor parttimers, zij krijgen deze uitkering naar rato. Uiteraard ontvangen ook de uitzendkrachten dit bedrag. Hierover hebben we zojuist afspraken kunnen maken met de werkgevers. Ze reageren hiermee op ons dringende verzoek van vorige week, om jullie in deze tijd van extreme inflatie tegemoet te komen.

Vorige week hebben we de werkgevers gevraagd om hun verantwoordelijkheid te nemen. De onvoorziene, ongekend hoge inflatie mag niet alleen voor rekening komen van de werknemers, vinden wij. We hebben gevraagd om een forse extra uitkering, bovenop de lopende cao. We hebben duidelijk gemaakt dat het niet om een paar honderd euro zou moeten gaan, maar echt om een substantieel bedrag.

Concrete afspraak

We zijn blij dat we daar vandaag een concrete afspraak over hebben kunnen maken (zie bijlage). Die duizend euro extra is in deze tijd vast erg welkom! We hebben met de werkgevers bovendien de afspraak gemaakt dat deze eenmalige uitkering níet ten koste gaat van de loonruimte voor de cao van volgend jaar.

De afspraak over de eenmalige uitkering geldt overigens (naar rato) óók voor werknemers die tussen 1 juli en 1 november:
  • met pensioen zijn gegaan
  • gebruik zijn gaan maken van de RVU-regeling
  • na 2 jaar ziekte uit dienst zijn gegaan

Kwestie van goed werkgeverschap

Voor de goede orde: de werkgevers waren ons niets verplicht. De huidige cao, waar onze handtekening onder staat, loopt immers nog tot eind dit jaar. We hebben er natuurlijk wel op gehamerd dat het een kwestie van goed werkgeverschap is om in deze tijd iets extra’s te doen. Zeker in een tijd met hoge werkdruk, waarin veel van jullie wordt gevraagd. De werkgevers hebben daar serieus naar geluisterd en dat is te prijzen.

Zo snel mogelijk starten met cao-onderhandelingen

En nu snel door naar de volgende ronde. Wat ons betreft starten we zo snel mogelijk met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor 2023. De extreme werkdruk wordt daarin een van de belangrijkste thema’s. Uit de enquête die we hebben gehouden, blijkt dat 3 op de 4 werknemers te lijden heeft onder werkdruk. Dat is een schokkend hoog aantal, waarover we echt snel met de werkgevers in gesprek moeten.

Een ander belangrijk onderwerp is natuurlijk de loonsverhoging. We doen daarvoor ook een beroep op collega-vakbond FNV. De tijd dringt, want de huidige cao loopt al over een paar maanden af. Als we in januari een stevige loonsverhoging willen realiseren, moeten we zo snel mogelijk starten met de onderhandelingen.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op of reageer via onze cao-pagina.

Hanane Chikhi / Evert Jan van de Mheen
Onderhandelaars CNV Vakmensen
M: 06 20 74 88 51 / 06 53 73 64 90
E: h.chikhi@cnvvakmensen.nl / ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Downloads