De kop is er af, Cao Onderhandelingen OV herstart

Vandaag, 4 april 2023, hebben vakbonden en werkgevers voor het eerst sinds 17 januari weer echt onderhandeld. Deze nieuwsbrief gaat ook ter info naar de MuMo leden, zodat zij ook op de hoogte zijn van de voortgang van de onderhandelingen bij de cao OV.

Aftrap onderhandelingen
Nadat we 30 maart jl. de verkenning hebben afgerond zijn we 3 april de onderhandelingen begonnen. De eerste dag, 3 april, hebben cao-partijen gebruikt om de volledige cao-delegaties bij te praten en om de agenda voor deze week met elkaar af te stemmen.
Cao-partijen hebben het als prettig en constructief ervaren dat de verkenners, als onafhankelijken, de verkenning hebben geleid. Daarom hebben cao-partijen de verkenners gevraagd om tijdens de onderhandelingen ook aanwezig te zijn in hun rol van procesbegeleiders.
Deze procesbegeleiders hebben voorgesteld aan cao-partijen dat er deze week iedere dag over een ander thema wordt gesproken. Donderdag is de laatste dag en hopelijk ligt er dan een resultaat. Vandaag stonden de thema`s code verantwoordelijk marktgedrag en ouderenregelingen op de agenda.

Code verantwoord marktgedrag
Cao-partijen onderschrijven dat de noodzaak er is voor een code verantwoordelijk marktgedrag voor de OV-sector. Partijen committeren zich door het ondertekenen van deze code dat zij sociaal verantwoord aanbestedingen zullen aannemen en uitvoeren. Hierbij speelt uiteraard ook de opdrachtgever een belangrijke rol. Cao-partijen hebben nu afgesproken dat zij dit voortvarend willen oppakken en dat er voor de zomer 2023 al een eerste gesprek hierover moet plaatsvinden.

Ouderenregelingen
Partijen hebben vandaag ook gesproken over het generatiepact en de RVU. Er is op dit moment geen discussie over deze twee regelingen afzonderlijk. De discussie tussen partijen gaat over de combinatie. Vakbonden willen dat een werknemer er voor kan kiezen om vanaf 63 jaar gebruik te maken van het generatiepact ( 60% werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw) en vervolgens ook kan kiezen om op je 65e gebruik te maken van de 2 jarige  RVU-regeling. Deze combinatie is volgens de werkgevers onbetaalbaar. Zij zeggen of je kiest met 63 voor een generatiepact welke loopt tot je AOW-leeftijd of je kiest op je 65e voor 2 jaar RVU.
Voor alle duidelijkheid deze combinatie is alleen mogelijk voor hen die voor 1 januari 1961 geboren zijn, dit omdat op dit moment 31 december 2025 het laatste moment is dat je gebruik kunt maken van de RVU regeling.
Verder geven de werkgevers aan de huidige 61+ regeling gedurende de looptijd van de cao te  willen bevriezen op 61 jaar.

Het onderwerp ouderenregeling hebben we vandaag niet kunnen afronden, omdat cao-partijen het hier niet over eens zijn geworden. Over dit onderwerp wordt morgen verder onderhandeld.

Vervolg
Morgen praten partijen verder. Dan staan de onderwerpen werkdruk en arbeidsmarktknelpunten op de agenda. Mochten er belangrijke ontwikkelingen zijn, dan houden wij jullie uiteraard hiervan op de hoogte.

Vragen?
Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben dan kun je deze mailen naar h.chikhi@cnvvakmensen.nl of ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl 

Wij willen wel vooraf onze excuses maken, omdat in verband met de drukke onderhandelingsdagen wij niet altijd even snel kunnen reageren. 

Hanane Chikhi
Vakgroepbestuurder CNV Vakmensen

Evert Jan van de Mheen
Vakgroepbestuurder CNV Vakmensen.

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error