Concessie Keolis IJssel-Vecht - Voortgang art. 40 overleg

26 oktober was het tweede art. 40 overleg (Wet Personenvervoer) Tussen Keolis-EBS en de betrokken vakbonden CNV en FNV. De volgende onderstaande onderwerpen zijn besproken.

Toewijzing personeel aan EBS en Hermes

De vakbonden hebben aan Keolis gevraagd een toelichting te geven over de toewijzing, aangezien hierover onduidelijkheid was en aparte toewijzingen aan de orde waren. Enkele chauffeurs kregen kort op elkaar een wijziging toegestuurd (Eerst EBS dan weer Hermes of andersom) en nu bleek dat dit menselijke fouten waren die snel hersteld zijn. Voorts een vreemde melding op Keonet aangaande de toewijzing; “zou op willekeur hebben plaatsgevonden” terwijl hier op willekeurige volgorde was bedoeld. Verder is verteld dat de voorgestelde toewijzing een akkoord was tussen alle betrokken partijen. Kortom de communicatie is niet helemaal goed verlopen.

Ruilproces

Vakbonden willen graag in het convenant een ruildefinitie opnemen “ruimhartig” is wat algemeen en uiteindelijk stellen we vast dat deze er komt. De medewerkers die om een ruiling hebben gevraagd worden deze week nader geïnformeerd. Vakbonden worden hierover geïnformeerd. Verder is voorgesteld om verzoeken tot ruiling, na dit proces, in portefeuille te houden en later nader te bespreken.

Convenant tussen partijen

Het convenant is verder nog eens doorgelopen en op vele onderdelen zijn nieuwe of aanvullende afspraken gemaakt. ZEER Belangrijk: “ Afgesproken is dat individuele afspraken, schriftelijk vastgelegd in je arbeidsovereenkomst of een aanvulling door EBS worden overgenomen en gerespecteerd”. Het convenant wordt door EBS verder bijgewerkt en aan de vakbonden toegestuurd.

Materieel

Vakbonden hebben voorgesteld dat er een inspanningsverplichting komt voor EBS om de problematiek met de E-Bussen snel op te lossen. EBS heeft dit niet toegezegd, maar doet er uiteraard alles aan(hebben we vaker gehoord)om een veilige en gezonde werkplek voor de chauffeur te creëren. Hiernaast worden vakbonden uitgenodigd voor overleg hierover.

Positie indirecten

Bij de overgang van medewerkers zijn ook vele indirecte medewerkers (op regio-niveau en hoofdkantoor Keolis) betrokken en vakbonden willen weten of er medewerkers niet mee overgaan en dus boventallig worden, zo ja dan willen vakbonden hiervoor aanvullende afspraken maken met EBS. EBS heeft dit niet toegezegd en wil alleen op individuele niveauafspraken maken met de betrokken medewerkers, wordt vervolgd.

Medezeggenschap

Vakbonden willen de medezeggenschap goed borgen in de aangepaste ov-concessie door middel van het behouden van de OR-rechten. EBS wil in overeenstemming met de EBS OR de medezeggenschap vorm geven door een OC in te stellen.

Hoe verder met convenant EBS

Er is afgesproken dat EBS de afspraken verder verwerkt in het convenant en deze toestuurt aan de vakbonden.

Zodra het convenant gereed en akkoord is zal deze aan iedereen ter beschikking komen.

Overleg met Hermes

Volgende week 1 november aanstaande is er een art. 40 overleg met Hermes om hier tot een art. 40 convenant te komen.

Het is een zeer lastige en complexe concessiewisseling en ook nog onder tijdsdruk, vooral voor de betrokken medewerkers, dat beseffen wij goed,

Vragen

Heb je vragen, stel ze gerust, maar aankomende week ben ik met verlof. Vanaf 7 november 2022 ben ik weer bereikbaar.

Peter de Ridder
Bestuurder CNV Stads- en Streekvervoer
M: 06-51601997
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl


Mede namens de betrokken kaderleden

 

 

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error