Stakingen in het multimodale openbaar vervoer

Vandaag hebben wij acties aangekondigd, acties die we liever hadden voorkomen. We hebben vorige week de werkgevers een ultimatum gesteld en daar afgelopen woensdag vlak voor het verstrijken van het ultimatum een teleurstellende reactie op gehad.

De reactie van de werkgevers is bijgesloten in de bijlage.
En hieronder volgt de door alle 3 de vakbonden opgestelde tegenreactie waar we onze collectieve acties aankondigen. Over hoe we deze acties vorm gaan geven en de praktische uitvoering worden na maandag 12 december de leden verder geïnformeerd. 

Geachte,

Uw schrijven gedateerd 7 december 2022 ontvingen wij in goede orde. Naar aanleiding hiervan berichten wij u als volgt.

Hoewel de VWMO in uw brief meent tegemoetkomingen te doen, moeten wij constateren dat u hiermee niet volledig dan wel in onvoldoende mate aan de eisen van onze leden tegemoetkomt. Onze leden houden vast aan de eisen zoals die verwoord zijn in ons ultimatum van 1 december 2022.

Wij benadrukken dat wij op dit moment niet meer in het stadium van formeel cao‑overleg zitten. Uw uitnodiging daarvoor wijzen wij bij dezen dan ook af.

De VWMO heeft de geplande onderhandelingsronde van 1 november 2022 zelf afgezegd, waarna wij hebben moeten concluderen dat partijen uit onderhandeld zijn. Hierom hebben wij u bovengenoemd ultimatum verstuurd. Wel hebben wij de afgelopen tijd contact met de VWMO gehad om te kijken of er voldoende ruimte is om toch tot een cao‑akkoord te komen. Dit bleek niet het geval. Uw schrijven gedateerd 7 december 2022 bevestigt dan ook slechts dat wij onder de huidige omstandigheden niet tot een cao‑akkoord zullen komen.

Kortom, wij concluderen dat u niet tegemoet komt aan onze eisen zoals verwoord in ons ultimatum d.d. 1 december 2022. Het gestelde ultimatum is inmiddels verlopen en wij gaan verder met het organiseren van collectieve acties.

Bij dezen kondigen wij dan ook een eerste reeks collectieve acties aan. Het betreft regionale stakingsacties. Wij zullen de werknemers vallend onder de cao Multimodaal vervoer, werkzaam op het spoor, waaronder ook uitzendkrachten, oproepen om het werk 24 uur neer te leggen vanaf aanvang dienst tot aan aanvang dienst de volgende dag.

De eerste stakingsdagen hebben wij gepland op de navolgende dagen en door leden met de navolgende standplaatsen:

  • donderdag 15 december, standplaats [Friesland/Leeuwarden]
  • vrijdag 16 december, standplaats Groningen
  • maandag 19 december, standplaats[en] [Emmen-Zwolle/Emmen en Zwolle]

Het is mogelijk dat, behalve u en uw leden, ook derden hinder of schade ondervinden van de door ons georganiseerde acties. Dit vloeit logischerwijs voort uit ons actierecht zoals dit is neergelegd in art. 6 lid 4 ESH en is als zodanig rechtmatig. Wij wijzen u erop dat het uw verantwoordelijkheid c.q. die van uw leden is eventuele derden tijdig in kennis te stellen van dit ultimatum en mogelijke acties.

Gelet op voornoemde actiedagen kan het veiligheidsoverleg niet pas op 15 december 2022 plaatsvinden. Wij stellen voor dit op maandag 12 december a.s. te doen, waarbij onze voorkeur wat betreft het tijdstip uitgaat naar 15:00 uur.

Wellicht ten overvloede wijzen we u er nogmaals op dat u deze acties kunt voorkomen door alsnog aan onze eisen te voldoen.

Met vriendelijke groet,

Sijtze de Bruine
Bestuurder CNV Vakmensen