Nieuwsbrief cao multimodaal

Deze week gaan wij staken voor betere afspraken voor de multimodale cao 2023. Zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen starten wij onze acties in de 3 noordelijke provincies. Op donderdag 15 december in Leeuwarden, vrijdag december in Groningen en maandag 19 december op het traject Emmen-Zwolle.

De afgelopen dagen hebben we berichtgeving van Arriva voorbij zien komen. Werkgevers hebben zich tijdens de cao onderhandelingen erg arrogant opgesteld. Ze waren nauwelijks geïnteresseerd in het maken van goede afspraken voor hun personeel, kwamen met ondoordachte en niet uitgewerkte voorstellen en waren gedurende de onderhandelingen alleen maar aan het vertragen.

Wat verder opviel tijdens de onderhandelingen:

  • Herhaaldelijk beloftes niet nakomen.
  • Cao onderhandelingen niet serieus nemen.
  • De voorstellen van vakbonden niet willen bespreken.
  • Onderhandelaars van werkgevers zaten zonder mandaat.
  • Veel te laag loonbod.

We zien nu ineens dat zij een andere strategie hebben gekozen. Opeens worden er krokodillentranen gehuild. In de laatste nieuwsbrief van Arriva staat namelijk: “we hebben ons vanaf het begin voor de volle 100% ingezet om een nieuwe cao te realiseren voor 1 januari 2023”. Dat heeft Arriva dus niet gedaan! Vertragen, afspraken niet nakomen en vrijwel alle voorstellen van de vakbonden van tafel vegen heeft niets te maken met “de volle 100% inzet”. Als klap op de vuurpijl zaten de onderhandelaars van Arriva en Keolis zonder mandaat aan tafel. Hoe moet je dan afspraken maken?? Het heeft te maken met arrogantie en desinteresse! Het hele onderhandelingstraject en de voorstellen van de werkgevers waren een grote vette middelvinger naar de werknemers.

Nu de stakingen naderen zien we opeens dat werkgevers zich in allerlei bochten wringen. We zien allerlei brieven rondgaan om toch vooral niet te gaan staken. Ze hebben jullie actiebereidheid onderschat. Zijn ze bang voor stakingen? Hebben ze jullie onderschat? Worden ze zenuwachtig?
Tijdens de bijeenkomsten hebben we veel met elkaar gesproken. De boodschap van jullie was duidelijk. Het bod zoals het er lag is afgewezen en de actiebereidheid is groot. Na paar jaar op de zure appel te hebben gebeten is het nu tijd dat werkgevers over de brug komen!

Sluit je aan bij onze acties! Ook jouw collega’s die niet lid zijn van de vakbond kunnen zich aansluiten bij onze acties! Voor meer informatie hierover kun je altijd informatie krijgen van 1 van de drie vakbonden.

De komende dagen zullen wij je informeren over de stakingen. Houd de nieuwsbrieven in de gaten!

Met vriendelijke groet namens de gezamenlijke vakbonden,

Sijtze de Bruine
Bestuurder CNV Vakmensen

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error