Laag loonbod van de werkgevers CAO MUMO

Het loonbod dat de werkgevers Arriva en Keolis vandaag deden kwam niet in de buurt van wat de bonden eisen. Bonden hebben vorige week duidelijk aangegeven wat de looneisen zijn. En als Arriva, Qbuzz en Keolis de huidige werknemers recht willen doen en aantrekkelijk willen zijn voor nieuwe werknemers dan zullen ze een veel beter loonbod moeten neerleggen. Gisteren was dat zeker niet het geval en kunnen bonden het niet anders zien dan een klap in het gezicht van de werknemers.

Gisteren ontvingen bonden dan eindelijk ook de voorstellenbrief van de werkgevers. Daar waar bonden vorige week bij de start van het onderhandelingsproces keurig hun voorstellenbrieven presenteerden kwamen de werkgevers niet met inhoudelijke voorstellen. Je kunt je afvragen hoe serieus de werkgevers het onderhandelingsproces nemen. Naast het belachelijk lage loonbod deden de werkgevers voorstellen voor een mogelijkheid om 38 of 40 uur te werken tegen het uurloon en de GOLFPAKUS mee te laten ademen met de AOW leeftijd. Voorstellen die moeten leiden tot meer capaciteit. Maar in het geval van GOLFPAKUS ook langer wachten alvorens je gebruik kunt maken van de regeling. Hoe dit te rijmen valt met gezond naar de pensioenstreep is de bonden een raadsel. Bonden keuren dit voorstel dan ook massaal af.

 

Verder werd een werkgroep voorgesteld inzake rust in de roosters. Bonden hebben hierop aangegeven dat zij niet zitten te wachten op werkgroepen. Ervaring leert dat het lang duurt en er geen concrete oplossingen uitkomen. We zien het dan ook eerder als vertraging. Daar komt bij dat de voorstellen die bonden hebben neergelegd inzake verrekening plus en minuren per kwartaal duidelijke concrete voorstellen zijn. Daar kunnen werkgevers het mee eens zijn of niet. Wij gaan uiteraard voor het eerste. Als laatste willen wij nog het voorstel woon-werk vergoeding van de werkgevers noemen. Bedoeling van de werkgevers was om voor alle blokken een woon-werk vergoeding te regelen en daarmee iedereen (direct en indirect) erop vooruit te laten gaan. Maar bij berekening kwamen bonden erachter dat juist de medewerkers die de meest belastende blokken (A en F) werken er notabene op achteruit gaan.

 

De volgende onderhandelingsdag stond gepland op 24 oktober a.s. maar dat vinden bonden te lang duren. Na het loonbod van gisteren willen wij veel sneller een nieuw verbeterd loonbod. Onze achterbannen willen weten waar ze aan toe zijn en dat is terecht. Snel duidelijkheid over koopkrachtbehoud is in deze tijd belangrijk. De werkgevers kennen onze eisen op dat gebied en als ze daar niet aan tegemoet komen zullen we dat met elkaar op een andere manier moeten afdwingen. Zoals gezegd willen bonden meters maken en hebben ervoor gezorgd dat we volgende week dinsdag alweer met de werkgevers onderhandelen. Wij houden jullie op de hoogte!

Groet,
Sijtze de Bruine
Onderhandelaar CNV Vakmensen

Downloads