Al het nieuws

Grote meerderheid wil af van de mondkapjesplicht!

Dat was de uitkomst van de enquête die wij uitgezet hebben onder onze leden werkzaam bij NS en bij de OV Bedrijven in Stads en Streekvervoer. Een overduidelijke uitkomst uit een enquete met een heel hoge respons.

Allereerst willen we iedereen hartelijk bedanken die aan deze enquête heeft meegewerkt. Het geeft ons een beeld waar we zeker wat mee kunnen. De resultaten van de enquête hebben we ook als bijlage toegevoegd.

‘Mensen staan straks met carnaval massaal in een volle kroeg en zodra ze het OV instappen moeten ze een mondkapje op. Heel bijzonder vind ik dat.’

Duidelijkheid


Ruim 86% van de werknemers in het openbaar vervoer vindt dat het kabinet zo snel mogelijk duidelijkheid moet geven over het afschaffen van de mondkapjesplicht in treinen, bussen en trams. Verreweg de meeste werknemers (ruim 78%) willen er zo snel mogelijk vanaf. Dat blijkt uit de uitvraag onder 738 CNV-leden.

‘Het is niet meer te handhaven nu de 1,5 meter-regel er af is. We hebben al telkens agressie en ook bij mij is de maat vol.’

Handhaving


In de enquête zegt 36% van de OV-werknemers dat reizigers zich nu ‘matig tot slecht’ houden aan de mondkapjesplicht. En de bereidheid om een mondkapje te dragen neemt zienderogen af. Steeds minder mensen dragen een mondkapje, constateert 66% van de OV-werknemers. Bijna driekwart van de OV-werknemers (71%) verwacht komende tijd dan ook problemen rond de handhaving.

‘Als chauffeur heb ik me voorgenomen om er vanaf nu niets meer over te zeggen.’

Doorhakken

Het is dus vanzelfsprekend dat wij vinden dat het kabinet snel een knoop doorhakt en de mondkapjesplicht ook in het openbaar vervoer afschaft. Dat geluid zullen we dan ook in Den Haag laten horen. Gelukkig zijn wij niet de enigen en denken werkgevers en onze collegabonden er ook zo over. Laat mensen vrij en hou het bij een advies.

‘Het levert alleen maar gezeur op, het moet op vrijwillige basis worden.’

Eigen gezondheid


Uit de enquête kun je ook lezen dat in het hele OV bijna 15% van de OV-werknemers tégen de afschaffing van de mondkapjesplicht.is. Er zijn werknemers met een kwetsbare gezondheid, die terecht bang zijn om ziek worden. Die moeten zich vrij voelen om dat bij hun werkgever aan te geven. In overleg met de werkgever moet dan gekeken worden hoe ze op een zo veilig mogelijke manier hun werk kunnen blijven doen.

Nogmaals hartelijk dank voor het meewerken aan de enquête en nu maar hopen dat dat mondkapje snel verleden tijd is, althans de verplichting om die te dragen.

Evert Jan van de Mheen
Bestuurder CNV Vakmensen
ej.vandemheen@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error