Geen mandaat voor verbeterd loonbod in CAO MUMO

Tot grote verbazing en ergernis van de vakbonden hadden de werkgevers gisteren geen mandaat om een sterk verbeterd loonbod te doen. Terwijl we dat vorige week hadden afgesproken. Toen werkgevers vorige week eindelijk met een loonbod kwamen gaven vakbonden aan dat het loonbod veel te laag was.

Om het geheugen nog even op te frissen: per 1-1-2023 was het 4% en per 1-1-2024 zouden ze er 3% bij doen, dus een cao met looptijd van 2 jaar. Dat komt niet in de buurt van wat vakbonden gevraagd hebben en dat hebben we vorige week maandag ook aangegeven. Om de werkgevers op korte termijn een sterk verbeterd loonbod te laten doen hebben vakbonden aangegeven niet tot 24 oktober (eerstvolgende geplande onderhandeling dag) te willen wachten maar een extra onderhandeling dag te plannen. Werkgevers gingen hiermee akkoord en dus werd een extra onderhandeling dag op 18 oktober gepland.

Op dinsdag 18 oktober werd aan voor de start van de onderhandelingen over de nieuwe CAO de vraag gesteld of de multimodaal medewerkers net als de OV medewerkers een eenmalige vergoeding van €1000 krijgen.

Na intern overleg konden de werkgevers aangeven dat dit inderdaad het geval is. Werkgevers gaven duidelijk aan dat deze eenmalige als een toevoeging aan de CAO afspraken voor 2022 moet worden gezien en helemaal los stond van lopende onderhandeling voor 2023. Tot onze verbazing gaven de werkgevers vervolgens aan geen mandaat meer te hebben om te praten over een verbeterd loonbod. Wij waren hierover geïrriteerd omdat juist hiervoor deze extra  dag was ingepland. Zo ga je niet met elkaar om. Wij vragen ons af of wij wel met de juiste mensen zitten te onderhandelen, want na drie dagen zijn we nog niks opgeschoten en lijkt de besluitvaardigheid aan de andere tafel ver te zoeken.

Dat werkgevers dinsdag geen nieuw verbeterd loonbod hebben gedaan en maar zeer beperkt inhoudelijk zijn ingegaan op de voorstellen van de vakbonden is voor ons onacceptabel. Op deze manier worden jullie als medewerkers niet serieus genomen. Hier moet een streep getrokken worden. Onze leden hebben recht op goede CAO afspraken die in ieder geval niet slechter zijn dan wat er bij andere vervoerders wordt afgesproken. Vakbonden waren daar met hun CAO voorstellen ook duidelijk over. We hebben de werkgevers gisteren laten weten toch een sterk verbeterd loonbod te willen hebben. Als dat wij dat niet ontvangen beschouwen wij het loonbod van vorige week als eindbod en zullen we onze leden gaan raadplegen.

We kunnen inmiddels concluderen dat we geen nieuw loonbod hebben gekregen en dus zullen vakbonden met hun achterbannen in gesprek gaan hoe zij tegen het laatste loonbod aankijken en hoe we verder in dit traject gaan. We hebben bij de werkgevers aangegeven dat niets uitgesloten wordt.

Je kunt je reactie achterlaten op: https://www.cnvvakmensen.nl/vervoer/stads-en-streekvervoer/cao-multimodaal-vervoer/

Met vriendelijke groet,

Sijtze de Bruine
Onderhandelaar CNV Vakmensen

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error