Cao onderhandelingen MUMO

Vandaag zaten werkgevers en vakbonden voor het eerst weer aan tafel om te praten over een nieuwe CAO MUMO per 1 januari 2023. Helaas leek het weer op een herhaling van eerdere onderhandelingen. Jullie werkgevers die wederom zonder een concrete voorstellenbrief naar de eerste ronde van de CAO onderhandelingen komen. Wat vakbonden betreft is dat pure minachting naar de medewerkers. Voor de medewerkers is het van groot belang dat er o.a. goede afspraken worden gemaakt die zorgen voor koopkrachtbehoud en minder werkdruk.

Vakbonden hebben daar vandaag wel concrete voorstellen voor gedaan. Werkgevers kwamen niet verder dan een opsomming van de huidige problematiek waar ze mee te maken hebben. Alle bonden waren daar geïrriteerd over, want wederom weer eens weinig constructief.

Wat we niet hoorden was waardering voor jullie, de medewerkers van Keolis, Qbuzz en Arriva. Medewerkers die tijdens de Corona-pandemie gewoon doorwerkten. Medewerkers die al maanden te maken hebben met grote werkdruk en het niet kunnen krijgen van verlof. Laten we ook niet vergeten dat door het hoge ziekteverzuim de druk op de bestaande bezetting alleen maar groter is geworden. Bonden hadden vandaag graag gehoord dat de werkgevers hun waardering hadden uitgesproken naar jullie als werknemers. Je zou toch zeggen dat na het bericht op de site van RTV Noord waarin medewerkers hun onvrede uitspraken over de gang van zaken bij 1 van de werkgevers,  Arriva, juist nu het goede moment was om dat te doen.

Dus ook geen voorstellen over het loon. Medewerkers die dagelijks met de torenhoge (denk aan de energiekosten, boodschappen, brandstof etc.) inflatie te maken hebben tasten in het duister daar waar het gaat om wat de werkgevers te bieden hebben. Ook op dit punt zijn de bonden met concrete voorstellen gekomen. Als het gaat om koopkrachtbehoud hebben alle vakbonden (uiteraard) forse eisen op tafel gelegd. De werkgevers zullen wat ons en jullie betreft diep in de buidel moeten tasten. Dat het kan hebben we o.a. gezien bij de NS. Vakbonden zijn van mening dat de medewerkers minimaal hetzelfde moet worden geboden. Als we naar de houding van de werkgevers van vandaag kijken is het maar zeer de vraag of dat überhaupt gehaald wordt. Vakbonden hebben de werkgevers gewaarschuwd dat zij niet zullen twijfelen om andere middelen in te zetten om tot goede afspraken te komen.

Hoe nu verder?

Werkgevers hebben toegezegd om maandag 10 oktober a.s. met een concrete voorstellenbrief te komen. Wij als vakbonden hebben aangegeven ze deze herkansing te willen geven. Mocht het volgende week wederom weinig concreet zijn zijn, dan zullen we niet twijfelen om een andere weg in te slaan.
Om de vaart erin te houden hebben we nog twee data vastgezet voor de onderhandelingen. Op 24 oktober en 1 november staan er ook onderhandelingen gepland. Partijen hebben naar elkaar uitgesproken in december van dit jaar klaar te willen zijn met de onderhandelingen. Dat is wat ons betreft prima maar dan zullen de werkgevers wel snel met voorstellen moeten komen, dit is een hele valse start.

Deze nieuwsbrief gaat naar de leden van alle vakbonden en is dus ook in gezamenlijkheid opgesteld.

In de bijlage heb ik de voorstellenbrief van CNV Vakmensen bijgevoegd. Evenals de weinig concrete voorstellen die werkgevers met ons hebben gedeeld.

Cao-traject online

Het hele cao-traject is online te volgen en je kunt bij alle fases je vragen stellen en reageren.Ga hier naar de cao-pagina Multimodaal

Met vriendelijke groet,

Sijtze de Bruine, bestuurder CNV Vakmensen
Edwin Kuiper, bestuurder FNV Spoor
Wim Eilert, bestuurder VVMC

Downloads

Heb je een vraag op opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error