Actie cao Openbaar Vervoer en MultiModaal 2023 (9)

Duizenden werknemers hebben vandaag het werk neergelegd, omdat ze het zat zijn dat hun werkgever hen niet waardert en niets aan de hoge werkdruk wil doen. Een korte terugblik naar de eerste stakingsdag.

Nederland kleurt paars
We kunnen zeker stellen dat de staking van vandaag een groot succes was. Overal in Nederland stonden onze kaderleden klaar om hun collega`s als staker in te schrijven. De paarse hesjes en petjes waren overal duidelijk aanwezig. In alle regio`s is er minimaal 60% gestaakt. In sommige concessies was de stakingsbereidheid zelfs 80 of 90%. De meeste leden hebben zich vandaag meteen voor de rest van de week ingeschreven. Wij gaan er dan ook vanuit dat het morgen een stuk rustiger zal zijn op de inschrijflocaties. Maar mocht je je nog niet hebben ingeschreven, check dan even onze website waar dat deze week nog kan.

Ook geen trein en ook geen verkeersleiding
Naast de duizenden buschauffeurs hebben vandaag ook veel treinmachinisten het werk neergelegd. Zo reed er amper een trein tussen Zwolle en Enschede en ook in Limburg  heeft de overgrote meerderheid van de machinisten meegestaakt. Dit is goed om te zien, want ook voor hen willen we goede arbeidsvoorwaarden afspreken. Ook de medewerkers op verkeersleiding hebben zich vandaag massaal als stakers ingeschreven. Ook deze afdeling kent een hoge werkdruk en werkgevers weigeren hier wat aan te doen. Het voorstel dat wij doen om deze afdelingen in de cao op te nemen en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te bieden, wordt als belachelijk bestempeld door de werkgever.

Ik staak niet, ik werk
Ondanks dat de meeste bussen stilstonden, zagen we hier en daar wel bussen de stalling uitrijden. Dit vinden wij uiteraard heel jammer. Wij hebben respect voor een ieders keus. Als een medewerker niet mee staakt, dan gaan wij er vanuit dat hij daar een hele goede reden voor heeft. Want waarom zou je anders je collega`s niet steunen in de strijd die zij ook voor jou aan het voeren zijn.

We horen vaak dat leden het zich financieel niet kunnen permitteren om mee te staken. Ook daar hebben we alle begrip voor. We kunnen immers niet in iemands portemonnee kijken. Echter wel willen we meegegeven dat 1% loonsverhoging gelijk staat aan ongeveer 450 extra loon per jaar. We gaan er vanuit dat als we gezamenlijk de schouders er onder zetten, dat we een goed en fatsoenlijke loonsverhoging kunnen afdwingen. Wij vragen de werkwillenden bovenstaande mee te nemen in hun afweging om wel of niet mee te staken.

Maar mocht je toch willen werken, houd dan voet bij stuk en geef aan dat je alleen je eigen dienst wilt rijden. En support op die manier jouw stakende collega die ook voor jouw rechten actie aan het voeren is.

Stakingsuitkering en arbeidsongeschiktheid
Een ander onderwerp waar we veel vragen over hebben gehad is of het mogelijk is om als zieke werknemer mee te staken. Allereerst complimenten voor het feit dat je mee wilt staken, ondanks alle beperkingen die er mogelijk kunnen spelen.

Er zijn wat betreft dit onderwerp drie opties:

  • Werknemer is volledig arbeidsongeschikt. Niet mee staken, uiteraard kun je wel jouw collega`s op een andere manier een hart onder de riem steken.
  • Werknemer is deels arbeidsongeschikt. Werknemer kan meestaken en ontvangt een volledige stakingsuitkering, ondanks dat hij maar deels arbeidsgeschikt is.
  • Werknemer werk op arbeid therapeutische basis. Het advies is niet mee te staken, want lid is immers volledig ziek.

Vragen?
Het Landelijk Actiecentrum is bereikbaar van 08.30 - 17.00 uur, bel 030 751 1450 of mail naar actieov@cnvvakmensen.nl

Hanane Chikhi
Bestuurder CNV Vakmensen

Evert Jan van de Mheen
Bestuurder CNV Vakmensen  

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error