Al het nieuws

Ultimatum aan HTM in cao-soap

CNV Vakmensen en FNV Stadsvervoer hebben vandaag aan HTM Personenvervoer een ultimatum gesteld. Het ultimatum volgt op een reeks mislukte pogingen om tot een akkoord te komen. De werkgever heeft tot woensdag 18 mei, 12.00 uur, de tijd om acties te voorkomen.

In het ultimatum eisen de bonden onder meer 5% meer loon, koopkrachtbehoud en het verhogen van de loonschalen met € 100 bruto per maand. Daarnaast moeten er ook concrete afspraken worden gemaakt én nagekomen over verlaging van de werkdruk. Het ultimatum is als bijlage bij deze nieuwsbrief toegevoegd. Belangrijk punt is, onder andere, de werkdruk. De werkdruk is enorm en de werkgever komt met niks om dit grote probleem op te lossen.  We willen concrete toezeggingen van HTM dat de werkdruk nu echt wordt aangepakt. Ondertussen hebben de cao onderhandelingen meer weg van een soap dan van serieuze cao-onderhandelingen. De houding van de werkgever is absurd. 

Soap

Als je terugkijkt op de onderhandelingen lijkt het wel een soap. Gemaakte afspraken over koopkrachtbehoud worden door de werkgever achteraf ontkend en ook kwam de werkgever met extra eisen. Vakbonden hebben toen het overleg opgeschort. Na een afkoelingsperiode zaten partijen in februari 2022 weer om tafel, waarna een eindbod van de werkgever volgde. Deze werd door de leden massaal naar de prullenbak verwezen, net als het cao-voorstel dat werknemers op 12 april rechtstreeks van hun werkgever ontvingen en waarbij de vakbonden compleet werden gepasseerd.

Reageren?

Wil jij reageren op het uitbrengen van het ultimatum? Laat dan een reactie achter via: https://www.cnvvakmensen.nl/vervoer/stads-en-streekvervoer/cao-htm/ 

Sanne van der Meulen
Onderhandelaar CNV Vakmensen
E: s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl

Downloads