Reminder morgen acties bij HTM

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat wij morgen gaan staken bij HTM. Ik hoop jullie morgen in grote getalen te treffen als staker op de Telexstraat in Den Haag. Alleen zo kunnen wij laten zien hoe belangrijk een goede cao is. In deze nieuwsbrief lees je de laatste informatie.

Staken voor een goede cao
Morgen voeren wij actie bij HTM voor een goede cao. Dit is het ultieme middel om tot een goede cao te komen. We hebben vanaf oktober met HTM gepraat en het is niet gelukt om eruit te komen. Hierbij hebben we al onze creativiteit ingezet, grenzen getrokken en meegedacht. Maar niets heeft geleid tot een fatsoenlijk resultaat. Sterker nog, in de laatste fase van de onderhandelingen heeft HTM een nieuw eindbod rechtstreeks aan medewerkers gedaan en daarmee heeft HTM de vakbonden volledig gepasseerd. Daarom is het van groot belang om morgen te staken. Niet alleen om nu tot een goed cao resultaat te komen, maar ook voor alle jaren hierna. Kortom, ik roep jullie allemaal op om het werk op 2 juni neer te leggen.  Het is essentieel dat jullie in grote getalen aanwezig zijn op 2 juni. Alleen dan kunnen wij laten zien, hoe belangrijk medewerkers van HTM een goede cao vinden. Nu en in de toekomst!

Inschrijven Stakers van 7.00 uur tot 12.00 uur op de Telexstraat
Als jij werkt op 2 juni kan je vanaf aanvang van jouw dienst staken. Je kunt je tussen 7.00 uur en 12.00 uur melden (met je ingevulde stakingsformulier) door je in te schrijven als staker bij de HTM bus vestiging op de Telexstraat 3 in Den Haag. Let op: ongeacht hoe laat je dienst begint, schrijf je tussen 7.00 uur en 12.00 uur in als staker in op de Telexstraat. Zodoende kom je in aanmerking voor een stakingsuitkering. Bij het inschrijven zorgen wij voor koffie en een broodje en zullen we jullie rond 10.00 uur informeren over het vervolg van de acties.

Geen mogelijkheid tot printen formulier
Ik heb van een aantal leden gehoord dat zij hun stakingsformulier niet kunnen printen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem. Morgen op de Telexstraat hebben wij genoeg stakingsformulieren bij ons om je als staker in te schrijven. Je hoeft alleen maar langs te komen bij de CNV stand!

Voldoende loon en werkdrukverlichting noodzakelijk!
De afgelopen week heeft HTM (zonder te overleggen met de vakbonden) medewerkers geïnformeerd dat zij de loonsverhoging uit het eindbod gaat uitbetalen. Wij zijn het hier absoluut mee oneens. Sinds het uitbrengen van het ultimatum hebben vakbonden en HTM geen inhoudelijk overleg meer gehad. Toch gaat HTM zonder het met ons op te willen lossen, het eerder afgewezen eindbod uitbetalen. Hierbij gaat HTM totaal voorbij aan de roep van medewerkers om een fatsoenlijk loon en werkdrukverlichting. Sterker nog HTM zet medewerkers in de media neer als een stel geldwolven. Dat is absoluut onterecht. Dit cao conflict draait om werkdrukverlichting en een fatsoenlijke loonsverhoging, vastgelegd in een cao resultaat waar waardering naar medewerkers en hun vakbonden uit blijkt.

Brief HTM over werkdruk
Ook heeft HTM gister een brief gestuurd aan de medewerkers van HTM dat zij wat aan de werkdruk willen doen. Eerst geven zij aan dat het personeelstekort een belangrijke factor is voor de werkdruk. CNV denkt dat een cao conflict over loon en werkdruk zeker niet bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van HTM als werkgever. Als HTM dit serieus zou nemen zou zij zich juist als aantrekkelijke werkgever moeten presenteren.

Verder dragen de maatregelen die HTM voorstelt niet bij aan werkdrukverlichting. Zo geeft HTM aan dat ze de nominale uurwaarde laten dalen. Met name bij parttimers zorgt dit ervoor dat zij, of meer dagen naar HTM moeten komen, of er uiteindelijk in salaris op achteruit gaan. Een daling van de nominale uurwaarde heeft nul invloed op de werkdruk. Dit is natuurlijk onacceptabel voor CNV. We waren met HTM hierover in gesprek om te kijken of we hier goede afspraken over konden maken om de nadelige gevolgen voor medewerkers te dempen. We hebben altijd benadrukt dat we dit niet in een cao willen regelen, maar dit zien als iets anders. Ook hier vindt HTM het geen probleem om vakbonden te passeren en in plaats van goede afspraken met ons te maken in goede sfeer, passeren zij ons nu. Wij gaan al onze (parttime) leden over de consequenties hiervan informeren en ondersteunen op het moment niet dat dit wordt doorgevoerd.

Kortom, voldoende reden om morgen het werk neer te leggen! Nogmaals, ik hoop jullie in grote getalen te mogen inschrijven als staker.

Vragen?
Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van het stakingsformulier? Neem dan contact op met mij per mail of per telefoon. Heb je vragen en/of opmerkingen over de organisatie van de acties? Neem dan contact op met ons Landelijke Actiecentrum op telefoon: 030 751 1450 of per email:  actie@cnvvakmensen.nl

Sanne van der Meulen
Cao onderhandelaar
T: 06 22392964
E: s.vandermeulen@cnvvakmensen.nl