Update cao onderhandelingen Blue Amigo

Op 10 maart hebben de vakbonden en Blue Amigo een vervolggesprek gehad over het cao proces. In dit overleg hebben wij jullie input aan jullie werkgever teruggekoppeld wat in de ledenvergaderingen besproken is.

Wij hebben diverse onderwerpen aangekaart bij jullie werkgever die ook besproken zijn in de twee sessies ledenvergaderingen, zoals:
  • Hogere werkdruk door slechter materieel en langere diensten
  • Onzekerheid en onduidelijkheid over roosters en zomerrooster
  • Verlofafboekingen bij langere diensten

Onrust, onvrede en onzekerheid


De vakbonden hebben Blue Amigo uitgelegd dat bij onze leden veel onrust en onzekerheid leeft door allerlei veranderingen ten opzichte van voor de concessiewissel. Veel zaken, zoals het zomerrooster, zijn nog niet geregeld en dat leidt tot onvrede over de huidige gang van zaken. Dit gevoel heeft zijn weerslag op hoe jullie naar het cao proces kijken. Om dit gevoel om te zetten naar een positieve kijk moet Blue Amigo meer en beter communiceren en duidelijkheid geven. Zolang het (zomer)rooster nog niet definitief is, heeft onderhandelen over de nieuwe cao geen nut, volgens jullie werkgever.

Plus- en minurensysteem


Jullie werkgever stond wel open om te praten over een plus- en minurensysteem. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de hogere verlofafboekingen bij langere diensten in de zomer. Afgesproken is dat Blue Amigo dit verder uitwerkt en met een voorstel richting de vakbonden komt. Daarbij worden de R-diensten ook meegenomen, evenals de optie voor de werknemer om te kiezen voor het opbouwen van minuren of het verkleinen van het verlofsaldo, indien verlof wordt opgenomen.

Bijna uitonderhandeld


Tijdens dit gesprek heeft jullie werkgever nog wel aangegeven dat er weinig financiële ruimte is om betere arbeidsvoorwaarden af te spreken voor de nieuwe cao. Dit betekent dat Blue Amigo niet of nauwelijks zal bewegen ten opzichte van het eerdere bod dat in de afgelopen cao onderhandelingen ook niet of nauwelijks ten positieve is aangepast. Het moment waarop we kunnen constateren dat partijen zijn uitonderhandeld zal niet lang meer op zich laten wachten. In dat geval zal een eindbod op tafel komen waarover de leden kunnen stemmen. Als de meerderheid akkoord is met het eindbod, dan is er een nieuwe cao. Als de meerderheid het eindbod niet accepteert, dan zullen we de actiebereidheid onder onze leden inventariseren, omdat het dan aan de leden is om actie te voeren, aangezien onderhandelen geen nut meer heeft. Dit proces hebben wij ook tijdens de ledenvergaderingen met jullie besproken en tevens inmiddels kenbaar gemaakt bij Blue Amigo.

Vervolgdatum cao onderhandelingen


Een concrete datum voor het volgende cao overleg is nog niet vastgesteld. Dit is dus afhankelijk van wanneer Blue Amigo meer duidelijkheid heeft over het (zomer)rooster. Zodra bekend is wanneer wij verder in onderhandeling gaan met Blue Amigo, laten wij dit aan jullie weten.

Diana Kraan in plaats van Evert Jan van de Mheen


Tot slot, voor degenen die niet aanwezig waren bij de ledenvergaderingen; mijn collega Evert Jan van de Mheen zal in dit cao proces de onderhandelingen niet meer voeren namens de leden van CNV Vakmensen. Dit stokje heb ik van hem overgenomen. Als jullie vragen, opmerkingen of zorgen hebben, laat het mij dan vooral weten via onderstaande contactgegevens.

Cao pagina


Graag verwijs ik jullie naar de cao pagina https://www.cnvvakmensen.nl/vervoer/stads-en-streekvervoer/cao-aquabus/ waarop jullie meer informatie kunnen vinden over dit cao proces, de nieuwsbrieven kunnen teruglezen, kunt reageren (ook op anderen) en vragen kunnen stellen. Ook niet-leden kunnen hun input leveren.

Namens de CNV onderhandelingsdelegatie,

Wouter van Middelkoop (kaderlid),

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl