Leden stemmen in met onderhandelingsresultaat Aquabus

De uitslag is bekend. Alle uitgebrachte stemmen waren voor het onderhandelingsresultaat dat we met Aquabus zijn overeengekomen. Dat is een mooie score en daar zijn we blij mee.
Ook de FNV leden hebben ingestemd. Inmiddels hebben wij dat aan Aquabus laten weten, zodat zij nu de tekst van de cao definitief kunnen maken. Rest mij jullie te bedanken voor jullie inzet. Uiteindelijk zijn jullie het geweest, die door middel van de petitie Aquabus in beweging hebben gebracht, zodat er nu een cao ligt. 
Het is als het aan Swets/ Blue Amigo ligt, ook de laatste cao geweest met Aquabus.

Afgelopen week hebben we namelijk met Swets/ Blue Amigo, de eigenaar van de drie verschillende bedrijven Aquabus ( Veer Maassluis- Rozenburg en ODV/Swets), gesproken over een aparte cao Veren. Dit past binnen de ambities van het bedrijf met het oog op de toekomst. Met een cao Veren is het volgens Swets/ Blue Amigo mogelijk in de toekomst makkelijker om te groeien en opdrachten van overheden binnen te halen, als er sprake is van een gemeenschappelijk arbeidsvoorwaardenpakket.

Om te komen tot een arbeidsvoorwaardenpakket, zal er een selectie moeten worden gemaakt. Belangrijk is dan om te weten voor jullie of je er mogelijk voor- of achteruit op gaat. Er is sprake van verschillen als het gaat om lonen, toeslagen, werktijden, pensioenen en vakantie. Naar verluid heeft Aquabus de betere cao, en gaan de andere twee bedrijven er mogelijk sneller op vooruit door een samenvoeging met Aquabus.

De omvorming tot een cao Veren heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel van een nieuwe cao is, dat ook alle nieuwe mensen moeten worden aangenomen onder die cao, en dan kan er geen verschil in arbeidsvoorwaarden ontstaan tussen oude werknemers en nieuwe werknemers. Het nadeel kan zijn dat er ergens ingeleverd moet gaan worden.

Nu hebben jullie maximale bescherming als gevolg van jullie arbeidscontract en jullie nieuwe cao Aquabus, daar kan niet zomaar aan getornd worden. AquaSwets heeft al wel te kennen gegeven dat ze t.a.v. de collega’s van PO West, niet de verplichting hebben deze over te nemen, maar wel de intentie hebben. Daarbij is aangegeven dat het bedrijf probeert om mogelijk (bijna) gelijke arbeidsvoorwaarden te zullen gaan toepassen voor deze mensen. Dit kan wel betekenen dat jullie nieuwe eigenaar dit kan inzetten om te onderhandelen over nieuwe collectieve arbeidsvoorwaarden.

Tijdens het overleg is ons steeds gevraagd wat wij, als vakbonden belangrijk vinden als het gaat om jullie positie als werknemer en jullie arbeidsvoorwaarden. Van meet af aan is er ingebracht, dat minimaal gelijke arbeidsvoorwaarden de norm is. We hebben AquaSwets meerdere malen verzocht om eens kleur te bekennen en te komen met een voorstel. Ons is toegezegd dat er in een nieuw overleg van 15 juni, er een arbeidsvoorwaardenvergelijk gepresenteerd gaat worden en dat er een voorstel gaat komen.  Zodra wij dit ontvangen, zullen wij dit met jullie delen en zullen we de situatie bespreken.

We kunnen zullen jullie daarbij voorlichten wat jouw positie is als werknemer (hoe kun je reageren), en wat voor consequenties dat voor jou heeft.

Als je nog vragen hebt, kun je mij hierover mailen/ bellen. We houden je verder op de hoogte.

Evert Jan van de Mheen
vakgroepbestuurder