ProRail doet openingsbod loon

Afgelopen maandag hebben de bonden en ProRail opnieuw onderhandeld over de vernieuwing van de cao. We hebben diverse thema's met elkaar besproken en bediscussieerd. We zitten met een aantal thema's dicht bij elkaar en de verwachting is dat we daar wel uit zullen komen. Dat geldt zeker niet voor het loonbod dat ons is gedaan; het gat tussen onze vraag en het bod van ProRail is erg groot.

Het cao-proces tot nu toe

We hebben op basis van alle voorstellenbrieven een aantal clusters gemaakt. De onderwerpen in een cluster worden in het cao-overleg integraal besproken. We hebben de volgende clusters besproken:

  • Compensatie- en ontziemaatregelen
  • Overige toeslagen en vergoedingen
  • Overig
  • Kleine cao wijzigingen

De onderhandelingen over de CNV-voorstellen in de clusters verlopen goed. De verwachting is dat een groot deel van onze voorstellen opgenomen zal worden in het onderhandelingsresultaat.

Openingsbod loon

In onze voorstellenbrief hebben we een looneis van 8% geformuleerd. ProRail wilde de loonontwikkeling pas later in de onderhandelingen inbrengen. Als bonden hebben we in onze voorstellenbrieven voldoende tranparantie getoond. Diezelfde transparantie mogen we ook van Prorail verwachten. Voorafgaand aan het loonbod kregen we inzage in de financiele situatie van ProRail. Daarnaast kregen we ook cijfers te zien over de ontwikkeling van de inflatie en de afgesproken percentages van recent afgesloten cao's. Prorail bood ons het volgende aan:

  • Een éénmalige van € 500,- bruto
  • Per 1 juli 2024 2,7% met een voet van € 150,-
  • 0,5% per 1 juli 2025

Zoals gezegd, is het gat tussen onze vraag en het openingsbod van ProRail behoorlijk groot. We zullen in het overleg nog flink moeten onderhandelen op de loonparagraaf om tot een akkoord te komen.

Het volgende overleg vindt plaats op 13 en 14 juni. We houden jullie op de hoogte!

Jerry Piqué
Onderhandelaar CNV
M: 06 51 60 20 52
E: j.pique@cnv.nl