Verhoging Pensioenpremie RIS 2022

In 2016 hebben de leden in de Railinfra ingestemd om de pensioenpremie te bevriezen op 20% van de pensioengrondslag. Het ging om een tijdelijke bevriezing. Sindsdien blijft de opbouw van het ouderdoms- en het nabestaandenpensioen in de Railinfra sterk achter bij die van andere spoorbedrijven.

Inhaalslag
CNV Vakmensen stelt dan ook voor om per 2022 te starten met de verhoging van de pensioenpremie in de Railinfra om zo een eerste stap te doen om aansluiting te vinden bij de andere grote spoorbedrijven (NS & ProRail) die een premie hebben van 24% en daarmee een opbouw van 15,85% kennen. Ter vergelijking: in de Railinfra betalen we een premie van 20% die gelijk staat aan een opbouw van (slechts) 13,21%.

Om te voorkomen dat de pensioenopbouw van medewerkers in de Railinfra verder achteruit holt, stellen we voor om per 2022 te starten met een eerste stap, en de premie te verhogen naar 22% van de pensioengrondslag. Voor deze verbeterslag hebben werkgevers 1% van de loonsom gereserveerd. Daarmee betalen werkgevers 62% van de premieverhoging en werknemers 38%.

Meer informatie
In de bijlage vinden jullie de gemeenschappelijke uitleg van de drie vakbonden in de Railinfra met wat meer achtergrondinformatie, waaronder een voorbeeld berekening om een indicatie te geven wat de nettokosten zijn.

Het voorstel voor premieverhoging is besproken met de CNV kaderleden; ook zij zijn van mening dat deze inhaalslag hard nodig is. Maar natuurlijk horen we graag hoe jullie erover denken. Heb je vragen of opmerkingen, neem dat contact op met bestuurder Peter Bloemendaal: p.bloemendaal@cnvvakmensen.nl. We ontvangen je reactie graag vóór 28 oktober aanstaande.

Peter Bloemendaal
Bestuurder CNV Vakmensen
M:  06 2047 1887
E: p.bloemendaal@cnvvakmensen.nl


Downloads