Het vervolg op de cao-onderhandelingen Rail Infra Structuur

Op 17 maart jongstleden hebben we voor de derde keer met werkgevers onderhandeld over de nieuwe cao RIS. Het gesprek is constructief verlopen en we zijn dieper ingegaan op een aantal belangrijke onderwerpen. Maar is nog wel veel werk te verzetten voordat we tot een resultaat kunnen komen.

Levensbank
Werkgevers zien ruimte om de spaarmogelijkheden en de bestedingsdoelen van de tijdspaarbank uit te breiden. Bovendien zijn ze bereid om bij inleg van dagen in de levensbank een percentage daarop extra mee te geven. Dat is positief. Voor CNV Vakmensen is het belangrijk dat de tegoeden buiten het eigen bedrijf worden ondergebracht zodat medewerkers niet het risico lopen hun gespaarde dagen kwijt te raken mocht het bedrijf bijvoorbeeld failliet gaan. Daarnaast willen we dat de tegoeden jaarlijks geïndexeerd worden. Over deze laatste twee punten hebben we nog geen overeenstemming bereikt.

Eerder stoppen met werken
CNV Vakmensen wil graag een regeling afspreken zodat medewerkers (met zware beroepen) eerder kunnen stoppen met werken. We hebben hier, met hulp van een extern deskundige, uitgebreid met de werkgevers over van gedachten gewisseld. Helaas is er op dit vlak nog geen zicht op een concreet resultaat. 

Volgende overleg
Zoals gezegd, de sfeer aan de onderhandelingstafel was goed. Maar is nog een hoop werk te verzetten. Op woensdag 24 maart pakken we de draad weer op. We houden jullie op de hoogte!

Namens de onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen,
Jan Koppen en Jan van Gijssel,
Peter Bloemendaal, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2047 1887 / p.bloemendaal@cnvvakmensen.nl