Tip van CNV-leden aan NS: luister naar ons!!

Uit de uitslag van de CNV-enquête voor medewerkers bij NS over reorganisaties blijkt dat er behoefte is aan het gevoel dat er geluisterd wordt. Maar ook belangrijk zijn transparantie, duidelijkheid, betere communicatie, menselijke maat en het gevoel dat jij en je werk ertoe doen. Zinvol werk dus!

De reden voor de enquête:

Inzicht hoe jij en je collega’s de reorganisaties ervaren

42% geeft aan rechtstreeks door reorganisaties getroffen te worden, 22% wordt indirect door reorganisaties getroffen. Reden genoeg dus om eens te vragen hoe dat nu ervaren wordt. Velen (65%) van de direct getroffenen zijn aan de slag gegaan in een gewijzigde functie. Een beperkt aantal mensen, die NS heeft verlaten met een beëindigingsvergoeding, (6%) heeft gereageerd. Van de indirect getroffenen geeft 45% aan dat de werkdruk is gestegen door de reorganisaties. Onzekerheid over de toekomst speelt daar ook een rol bij. Ook ondervindt 1/3 van de medewerkers de gevolgen van het vertrek van collega’s. Reden genoeg dus om nog wat door te vragen over hoe de reorganisaties ervaren worden.

(On)uidelijkheid over de reorganisaties

54% geeft aan dat het niet duidelijk is waarom de reorganisaties nodig zijn. Daarvan geeft 55% aan dat het komt door de verschillende soorten reorganisaties. In de opmerkingen wordt ook als commentaar gegeven dat door de keten van reorganisaties, die niet op elkaar afgestemd lijken,  er chaos ontstaat. Ook wordt opgemerkt dat het enige doel lijkt om fte’s te besparen en niet om tot efficiency te komen. Zeker ook omdat die afbouw van fte’s en het proces efficiënter te laten verlopen niet synchroon lopen. Ook langdurige onzekerheid over wat die reorganisaties voor de medewerkers zelf betekenen helpt ook al niet.

De reorganisaties lijken niet goed te verlopen zowel in proces als in uitvoering

Omdat de communicatie door NS niet duidelijk en transparant is geeft 75% aan dat daardoor de reorganisaties niet goed verlopen. Ook de langdurige onzekerheid helpt daarbij niet. En in de uitvoering zien medewerkers niet of de nieuwe systemen gaan helpen bij het werk. 51% geeft aan dat de reorganisatie niet goed is verlopen. En 64% zegt dat de reorganisatie niet goed praktisch uitvoerbaar is.

De menselijke kant wordt ook niet goed gewaardeerd, werkgelegenheidsgarantie helpt wel

64% van de NS-collega’s geeft aan het menselijke gezicht van NS bij de reorganisaties te missen. Ook is 62% kritisch over het opvangen van de sociale gevolgen. Wel geeft 72% aan dat in al de hectiek de werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2025 wel rust geeft.

Gevoel over werken bij NS is veranderd

58% geeft aan minder vertrouwen in de NS als werkgever te hebben door al de reorganisaties. Bij 40% is dat gevoel niet veranderd. Toch geeft nog 51% aan zich thuis te voelen bij NS. 27% geeft aan zich dat voorheen wel thuis voelen maar nu niet meer.

Relaties met collega’s en leidinggevenden niet echt veranderd

74% geeft aan dat ondanks de reorganisaties de relaties met de collega’s gelijk zijn gebleven. Ook geeft 67% alle vragen te kunnen stellen aan de leidinggevenden.  Degenen die aangaven niet vragen te kunnen stellen klaagden dat er niet echt geluisterd werd en er niets gedaan werk met de opmerkingen. Ook weten leidinggevenden niet wat er in de praktijk gebeurt was de klacht.

Tips van CNV-leden aan NS: Luister en ons werk is zinvol

Wij hebben in de enquête ook gevraagd of leden tips hebben voor NS bij reorganisaties. De top 6 in volgorde van meest genoemd ziet er als volgt uit:

  1. Luister naar de medewerkers en doe iets met hun opmerkingen. Met andere woorden betrek de medewerkers
  2. Geef het doel van de reorganisatie in totaal maar ook bij de betreffende afdeling duidelijk aan en laat iedereen daarbij dezelfde boodschap uitstralen
  3. Straal uit dat iedere medewerker en zijn werk ertoe doet. Met andere woorden: laat zien dat zijn of haar werk zinvol is!
  4. Vergeet de menselijke maat niet
  5. Wees transparant
  6. Communiceer beter en houd rekening met hoe dat ervaren wordt

Hoe nu verder: in gesprek met NS en start cao-onderhandelingen

CNV Vakmensen kaart al deze punten in gesprekken met NS aan. Natuurlijk houden wij jou daarvan op de hoogte. Maar deze uitslag bepaalt ook wat wij aan jou gaan vragen over wat je in de cao geregeld wilt hebben. Volgende week gaat daar een enquête over uit. Wat CNV Vakmensen in ieder geval belangrijk vindt, is dat jij zinvol werk doet, je gewaardeerd voelt door NS en er naar je geluisterd wordt. Daarover gaan ook zeker een aantal vragen. Vul vanaf volgende week die cao-enquête in, dan kunnen wij dat meenemen naar de cao-tafel. Daarover informeren wij jou natuurlijk ook.

Vragen en opmerkingen?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen dan kan je bij mij terecht (i.wiersinga@cnvvakmensen.nl) of via de cao-pagina. https://www.cnvvakmensen.nl/vervoer/spoorwegen/cao-ns/ 

Daar is straks het hele cao-traject te volgen en kun je je ideeën delen, vragen stellen en reageren. Sla de cao-pagina dus op als Bookmark in je browser.

Met vriendelijke groet

Ike Wiersinga, onderhandelaar CNV Vakmensen
E i.wiersinga@cnvvakmensen.nl
M 06 23 500 986

 

 

 

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error