Stakingsoproep gezamenlijke vakbonden bij NS Regio Noord als eerst aan de beurt

CNV Vakmensen, FNV en VVMC roepen jou en je collega’s bij NS met standplaats regio Noord op tot een 24-uursstaking op woensdag 24 augustus. De andere regio’s komen daarna. In deze nieuwsbrief lees je wat je moet doen als je gaat staken.

Wie staken er woensdag?

Iedereen die een standplaats heeft die in de NSR-regio Noord valt. Dus ook al werk je bij Instandhouding/NedTrain, je houdt de regio-indeling van NSR aan. Noord bestaat uit de volgende standplaatsen: Groningen, Leeuwarden, Lelystad, Zwolle, Onnen.

Wat zijn de tijden?

  • Van woensdag 00.00 uur tot en met 23.59 uur: Instandhouding/NedTrain
  • Van woensdag 04.00 uur tot en met donderdag 3.59 uur: al het andere NS-personeel

Hoe laat meld ik mij waar?

Je meldt je bij aanvang dienst op je eigen stakingslocatie. Je neemt je stakingsformulier mee en je levert dat daar in. Je kunt gewoon gebruik maken van de faciliteiten als koffie, thee, toilet en locker.

Rijden er woensdag treinen in Noord?

Er zullen nog wel treinen rijden in de regio Noord. Want als jouw standplaats bijvoorbeeld Utrecht is en jij volgens jouw dienst naar Groningen heen en weer moet rijden, dan rijd jij gewoon naar Groningen heen en weer. En de regionale vervoerders rijden op hun lijnen.

Data andere regio’s

Vervolgens komen de regio’s West (26 augustus), Noordwest (29 augustus), Midden (30 augustus) en Oost & Zuid (31 augustus) aan de beurt. Als na afloop van deze stakingen NS nog altijd niet akkoord gaat met onze cao-eisen, dan volgen in de week na de regionale stakingen ook landelijke stakingen.

Wat zijn je rechten als je gaat staken?

Wij hebben een Q&A gemaakt waar we antwoord geven op de meest gestelde vragen over staken. Je kunt de vragen vinden op onze website.

Waarom roept CNV Vakmensen op tot staken?

Omdat we helaas met overleg niet verder kwamen. Omdat de inflatie hoog is, willen we een goede loonsverhoging. En we willen dat NS voor ons allemaal een aantrekkelijke werkgever is met voldoende verlofmogelijkheden, minder werkdruk, enz, enz.

Dat doen we zo publieksvriendelijk mogelijk, door ruim van te voren aan te kondigen en regionaal te staken. Want door uitspraken van de rechter kunnen we gratis reizen niet meer als pressiemiddel inzetten.

Roel van Riezen
CAO onderhandelaar CNV Vakmensen
M: +31 6 5160 2034
E: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl