Eindbod cao DB Cargo

De directie van DB Cargo heeft ons een eindbod gedaan voor de nieuwe cao, dat eindbod vinden wij onvoldoende. In deze update geef ik een korte toelichting en vind je meer informatie over online bijeenkomsten waarin ik jullie wil bijpraten over het eindbod.

Afgelopen vrijdag hebben wij een eindbod ontvangen van de directie van DB Cargo. Een eindbod wil zeggen dat het overleg stopt en dat de partij die het eindbod doet hiermee aangeeft dat er geen bereidheid bestaat om verdere stappen te maken. In de bijlage van dit nieuwsbericht kunnen jullie het eindbod ook vinden. Ik raad iedereen aan om de stukken goed door te lezen en zelf een mening te vormen over het eindbod.

Natuurlijk hebben wij, als onderhandelingsdelegatie, ook een mening over dit eindbod. Het zal niemand verbazen wanneer ik zeg dat wij hier niet positief over oordelen. Het is immers een eindbod. Toch zijn er wat ons betreft een aantal extra redenen om niet positief te adviseren over dit eindbod.

Loon
Hoewel we niet blij zijn met een eenmalige in plaats van een structurele loonsverhoging in het eerste jaar (2021) snappen we dat er iets moet gebeuren. Dat betekent wel dat we verwachten dat er in het tweede jaar een passende verhoging wordt geboden. 2% vinden wij écht te laag en we vinden dan ook dat dit beter moet.

Reiskosten
Het aanpassen van de reiskostenregeling, zoals door de werkgeversdelegatie voorgesteld, zal er toe leiden dat een deel van het rijdend personeel er per maand flink op achteruit gaat. Afhankelijk van het aantal inzetten in je rooster kan dit per 1 januari een negatief verschil betekenen van enkele tientallen euro’s per maand! Wat ons betreft een serieuze verslechtering die mensen gewoon raakt in de portemonnee. Daarnaast is het een aanpassing die tot ontzettend veel onduidelijkheid en discussie zal gaan leiden. Onnodig.

Goed om daarbij op te merken is ook dat veel van de collega's medio 2007 hun vrij-reizen kaart van NS inleverden in ruil voor een vaste reiskostenvergoeding per maand. Afspraken die hier destijds over zijn gemaakt staan nu ineens weer ter discussie. Het zal er toe gaan leiden dat een deel van het personeel na het accepteren van dit eindbod slechter af is dan een ander deel van het personeel, dat is voor ons niet uit te leggen. 

Samenvattend
Het is voor de onderhandelingsdelegatie ontzettend teleurstellend dat wij geen afspraken kunnen maken over eerder stoppen met werken (RVU). Des te belangrijker is het dat wij op andere onderwerpen wel fatsoenlijke afspraken kunnen maken. Wat ons betreft kan achteruitgang (ook als het niet iedereen raakt) nooit het resultaat zijn van een onderhandeling. Het eindbod is, wat de onderhandelingsdelegatie betreft, om die reden dan ook niet toereikend.

Hoe verder?
We organiseren een aantal online bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten kan ik een toelichting geven op het proces en de onderdelen van het eindbod en eventuele vragen die er zijn beantwoorden. Deelnemen kan via Microsoft Teams op:

Vrijdag 24 september van 19:30 uur tot 20:30 uur
Link: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Dinsdag 28 september van 19:30 uur tot 20:30 uur
Link: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Mocht een van deze momenten je niet passen dan kun je me altijd even bellen of mailen om een andere afspraak te maken.

Het eindbod van de directie loopt af op 15 oktober. Dat betekent dat ik twee weken van te voren de stemming zal openzetten zodat jullie je stem kunnen uitbrengen. Uiteindelijk is het dan aan jullie – onze leden – om je stem en oordeel uit te brengen over dit eindbod (hier ontvang je apart een bericht over).

Wanneer jullie instemmen met het eindbod dan komt er een nieuwe cao tot stand. Stemmen jullie tegen, dan betekent dit ook dat je samen met mij en de kaderleden bereid bent om in actie te komen voor een beter resultaat.

Ik hoop veel van jullie te spreken tijdens de (online) bijeenkomsten of anderszins. Zoals altijd geldt, heb je vragen of opmerkingen bel of mail gerust.

Mede namens CNV Kaderleden Henk Kruithof en Bela Hlavaj,

Anthony Williams
Bestuurder CNV Vakmensen

06-18711343
a.williams@cnvvakmensen.nl