Re-integreren: terugkeren na je ziekte

Als je langdurig ziek bent, werk je samen met je werkgever aan je terugkeer. We noemen dat re-integreren. Samen moeten jullie ervoor zorgen dat jij zo snel mogelijk weer aan de slag kan. Jij en je werkgever hebben daarin allebei een belangrijke rol.

Het proces tijdens de eerste 2 jaar van je ziekte

In de eerste 2 jaar van je ziekte zitten een aantal vaste momenten om rekening mee te houden. Als je eerder weer aan de slag gaat, vervallen de overgebleven stappen.

Dag 1: ziekmelden bij je werkgever

Ben je ziek? Dan meld je je ziek bij je werkgever. Hoe je dat doet, ligt aan de afspraken die bij jouw bedrijf zijn gemaakt. Er zijn een aantal dingen die je leidinggevende wel en niet mag vragen, op het moment dat jij je ziek meldt.

Week 1 tot en met 6: contact met de arbodienst

Je hebt een gesprek met de arbodienst of bedrijfsarts. De arts stelt een probleemanalyse op. Daarin staat voor welke beperkingen je ziekte zorgt en welke invloed dat heeft op je werk.

Week 8: plan van aanpak opstellen

De probleemanalyse is de basis voor je re-integratie. Samen met je werkgever stel je vervolgens een plan van aanpak op. Je beschrijft daarin wat je wilt bereiken en hoe je weer (meer) gaat werken.

Vanaf week 8: plan van aanpak uitvoeren en bijstellen

Jij en je werkgever gaan aan de slag met het plan van aanpak. Minimaal 1 keer in de 6 weken bespreken jullie de voortgang van je re-integratie. Er wordt een casemanager aangesteld die ervoor zorgt dat iedereen zich aan de afspraken houdt.

Week 46 tot en met week 52: eerstejaarsevaluatie

Ben je bijna een jaar ziek? Dan stelt je werkgever een eerstejaarsevaluatie op. Daarin beschrijven ze hoe je re-integratie tot dan toe is verlopen.

Week 88 tot en met week 93: eindevaluatie opstellen

Is het nog steeds niet is gelukt om weer (gedeeltelijk) aan de slag te gaan? Dan stel je samen met je werkgever de eindevaluatie op. Je beschrijft hoe het ervoor staat met je re-integratie. Samen met onder andere het plan van aanpak en de probleemanalyse vormt de evaluatie je re-integratieverslag. Uit dat verslag moet blijken of jij en je werkgever genoeg hebben gedaan om je weer aan het werk te krijgen.

Week 93: WIA-aanvraag en re-integratieverslag opsturen

Om niet zonder inkomen te komen, vraag je een uitkering aan. Je stuurt je WIA-aanvraag samen met je re-integratieverslag naar het UWV. Zij beoordelen eerst je re-integratieverslag. Als ze vinden dat er genoeg is gedaan, dan nemen ze je WIA-aanvraag in behandeling.

Week 104: einde ontslagbescherming

Hoewel jij en je werkgever er alles aan hebben gedaan, is het niet gelukt om binnen 2 jaar terug te keren. Je mag nu ontslagen worden.

Re-integreren: hoe keer je terug

Het doel van re-integreren is dat jij weer kan werken. De inzet is om dat te doen bij dezelfde werkgever en in dezelfde functie zijn. Blijkt dat niet haalbaar? Dan kun je ook ander werk gaan doen binnen hetzelfde bedrijf, aan de slag gaan voor een andere werkgever of zelfs een eigen bedrijf starten. Als je tijdens je re-integratie passend werk krijgt aangeboden, dan moet je dat aannemen.

Conflict tijdens je re-integratie?

Ben je het niet eens met het plan van aanpak dat je werkgever heeft opgesteld? Of vind je dat je baas dat hij je passend werk aanbiedt, maar ben jij het daar niet mee eens? Dan ontstaat er mogelijk een conflict. Vraag in zo een geval altijd om advies. Bijvoorbeeld van ons, of de vertrouwenspersoon op je werk. Of stap naar het UWV voor een deskundigenoordeel.

Hulp van een CNV Vertrouwenspersoon bij re-integratie

Heb jij als CNV-lid hulp nodig tijdens je re-integratietraject? Bijvoorbeeld met advies tijdens je ziekteverlof, ter ondersteuning bij je UWV-keuring of bij je (her)keuring voor de WIA of WAO? Onze CNV Vertrouwenspersoon helpt je graag kosteloos in je complete traject. Zo sta je er niet alleen voor als je (langdurig) ziek of arbeidsongeschikt raakt. Wil jij weten wat de CNV Vertrouwenspersoon voor jou kan betekenen? Je leest er hier alles over.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen met een CNV Vertrouwenspersoon? Bel dan met CNV Info op 030 751 1001, op werkdagen bereikbaar van 08:00 – 18:00 uur. Binnen vijf werkdagen neemt de CNV Vertrouwenspersoon contact met je op voor een eerste gesprek.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict